Probošnjački blok u Mostaru nema 18 već 16 vijećnika, a mogao bi ostati i bez još kojeg

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) izjavio je sinoć za FTV da je u Mostaru prilikom izbora gradonačelnika izdana volja birača.

“Probosanski politički blok ima 18 vijećnika – dakle većinu u (Gradskom) vijeću. Mislim da je sada bilo potpuno u redu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to podržati. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i u redu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako mu je žao što se “probosanski politički blok” između sebe, a naročito Bh. blok, posvađao i to onemogućio.

“Suzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara”, kazao je te dodao kako stranke “probosanskog političkog bloka” moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari. Misli da rade protiv BiH.

Izbor gradonačelnika Mostara kada je kandidat HDZ BiH Mario Kordić izabran sa 17 vijećničkih glasova, dok je kandidat, Džaferovićevog probosanskog, u prijevodu na hrvatski probošnjačkog političkog bloka, SDA-ov Zlatko Guzin dobio 16 glasova, pokazao je da tzv. probosanski blok nema 18, već 16 vijećnika, piše Hrvatski Medijski Servis.


– Ja ne mogu shvatiti da u Mostaru nešto može biti probosansko, izjavila je nedavno zastupnica Naše stranke Boška Ćavar, time jasno dajući na znanje raznim džaferovićima da ona ne pripada tom bloku. To je, kao i njezina kolegica Irma Baralija, potvrdila i time što nije glasovala za kandidata “probosanskog bloka”.

Džaferovićev “probosanski blok” u Gradskom vijeću Mostara bez sumnje ne bi imao ni 16 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara da nije bilo fiktivnih prijava prebivališta birača iz istočnog u zapadni dio Mostara čime je ukraden najmanje jedan, ako ne i dva vijećnička mandata Hrvatima, o čemu Tužiteljstvo HNŽ vodi istragu.

Ako se utvrdi su uz pomoć fiktivnih birača “probosanski blok” nezakonito stekao jedan ili više mandata na mostarskom gradskom području Jug, Zapad i Jugozapad, Središnje izborno povjerenstvo BiH bi u tom slučaju moralo poništiti, te nakon toga ponoviti izbore u tom ili tim izbornim područjima, kažu pravni stručnjaci. U tom slučaju tzv. probosanski blok mogao bi ostati bez još kojeg vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Bild.ba

Previous articleBaralija odgovorila Izetbegoviću: Ako meni ili Ćavar bude falila dlaka sa glave…
Next articleVIDEO Sramotno izvrijeđali Ibru u Beogradu: “Balija jedan smrdljivi”