Probujalo crno tržište u BiH, dizel se može naći za marku jeftiniji nego na legalnim crpkama

Litra dizela se na crnom tržištu može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.

Ilustracija - Arhiva

Ogroman rast cijena goriva posljednjih mjeseci potaknuo je crno tržište u Republici Srpskoj na kojem se dizel i benzin trenutno mogu kupiti za jednu marku jeftinije nego na benzinskim crpkama, doznaje Capital.ba.

Cijene goriva na benzinskim crpkama u RS-u se kreću od 3,49 do 3,70 KM po litri, a sve su glasnije prognoze da će ići i na četiri KM.

Međutim, prema informacijama Capital-a, litra dizela se na crnom tržištu može se kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.

Sugovornici objašnjavaju da se crno tržište opskrbljuje gorivom iz nelegalnog uvoza tako što nisu plaćene ekstremno visoke dadžbine državi ili zahvaljujući krađi goriva, najčešće iz javnih poduzeća i građevinskih strojeva.

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH nemaju informacije o nelegalnom uvozu, a isto kažu i u Inspektoratu RS koji je svoje snage koncentrirao na kontrole službeni prodajnih mjesta.


„Inspektorat RS-a od početka godine pa do danas nema informaciju niti bilo kakvih dojava o nelegalnoj prodaji goriva od strane fizičkih i pravnih osoba u Republici Srpskoj. Naše kontrole većinom se odvijaju po redovitom rasporedu, a samim tim praćenjem rasta cijena svakodnevno se kontroliraju benzinske crpke stanice“, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da svakodnevno dobivaju određeni broj predstavki, a koje se većinom odnose na primjedbe, nedostatke i određene usluge koje se isključivo odnose na zaštitu prava potrošača.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga informacije o crnom tržištu ne iznenađuju jer se slično već doživjelo na tržištu cigareta.

„Kada su cijene cigareta premašile razinu prihvatljivu većini kupaca došlo je do ekspanzije crnog tržišta. Naravno, mnogo je lakše trgovati tako cigaretama nego gorivom, ali imali smo nekada situaciju da se na nekim crpkama ili mimo službenih crpnih stanica lož ulje prodavalo i točilo direktno u rezervoare vozila po drastično nižim cijenama u odnosu na dizel gorivo“, ističe Gavran.

Kaže da, ako se zaista raširi, možda ova pojava barem skrene pažnju vlasti da su neophodne mjere kako bi se zaštitili građani i gospodarstvo.

OGLAS

Prema podacima UNO BiH, samo prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 201,6 milijuna KM, što je 8,4 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

SOURCEBild.ba
Previous articleSrbin pao na grčkoj granici, osumnjičen je za strašan ratni zločin u Hrvatskoj
Next articleU teškom sudaru pet osoba je ozlijeđeno, od čega dvoje djece
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments