‘Procurilo’ pismo MMF-a, duboko su zabrinuti: tko će vraćati silne kredite?

Kako stoji u pismu šefice Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Aline Lancu u MMF-u su veoma zabrinuti zbog planova vlasti entiteta RS.

U javnost je ovih dana “procurilo” pismo koje su dužnosnici MMF-a prije deset dana uputili predsjedatelju  Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i u kojem izražavaju zabrinutost zbog urušavanja Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koje rade predstavnici RS-a.

Kako stoji u pismu šefice Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Aline Lancu u MMF-u su veoma zabrinuti zbog planova vlasti entiteta RS.

“Ne samo zbog toga što je UNO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikt BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS-a iz UNO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, stoji u pismu Lancu, prenosi Klix.

Lancu je u pismu zatražila hitni sastanak s Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja RS-a iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO)”.

“Na sastanku bismo željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju. Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UNO ili u slučaju da UNO bude lišen naplate PDV-a”, navela je Lancu u pismu.


Osim Tegeltije, primjerak ovog pisma dobili su i članovi Fiskalnog vijeća premijer FBiH Fadil Novalić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministrica financija RS Zora Vidović te Senad Softić, guverner Središnje banke, i Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta.

SOURCEBild.ba
Previous articleOpa, Grlić Radman vodio važne razgovore u Vijeću Europe, kaže da je Zapadni Balkan u centru pozornosti
Next articleVrijeme curi: I HAZU u BiH se uključila u pozive na izmjene Izbornog zakon
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments