Program HDZ-a 1990 za ŽZH: ovo su projekti za koje će se zalagati zastupnik Tomislav Topić

HDZ 1990 je spreman preuzeti odgovornost za svoj narod i za ovu državu BiH, ponuditi jednu drukčiju politiku u predstavljanju svoga naroda

Jedno vrijeme prije mog aktivnog uključivanja u politiku pratio sam politiku i politička zbivanja kako u našoj općini tako i na ostalim razinama u BiH od županije, Federacije i države te osjetio sam veliku nepravdu u društvu što me motiviralo da se aktivno uključim u politiku.

Prvi i najvažniji motiv za moj politički angažman je osjećaj dužnosti i odgovornosti prema narodu. Svjestan da je moguće teško stanje u društvu i državi mijenjati nabolje sa iskrenom namjerom, kvalitetnim znanjem i vrijednim radom to je najvažniji motiv mog aktivnog političkog angažmana.

Treći sam na listi HDZ-a 1990 za ulazak u županijsku skupštinu. Ukupno je 25 kandidata na listi naše stranke.

Svi ti ljudi čija su imena na listama već su dosta politički aktivni, kao što sam i ja u Općinskom vijeću Općine Posušje.

Naša snaga je u tome što kao oporba aktivno radimo u općinskim ili gradskim vijećima te kao Zastupnici u skupštini ŽZH, podnosimo inicijative , dajemo prijedloge konstruktivno sudjelujemo u raspravama , za razliku od vladajući koji su se uspavali na svim razinama vlasti.


Ove moje navode nedavno je potvrdio Centar za građansku suradnju Livno, koji prati rad vijećnika u općinskim i gradskim vijećima.

Mišljenja sam, da birači za ove opće izbore nemaju problem kome dati glas, posebno oni koji prate rad OV, GV i Skupštine ŽZH jer na stranačkim listama je 90% imena koja su već politički aktivni, zato vjerujem da će izabrati one koji su aktivni sudionici, a ne pasivni promatrači.

Naš stranački program se temelji na više bitnih područja, HDZ 1990 na svojim listama ima ljude koji mogu odgovoriti svim postavljenim izazovima.

Trenutno HDZ 1990 najveći problem vidi u nepotizmu i korupciji, zapošljavanju po stranačkoj iskaznici, a ne po osposobljenosti i stručnosti, donose se Pravilnici o primanju gdje mišljenje ravnatelja javne ustanove ili javnog poduzeća više vrijedi, od svih stručnih kvalifikacija kandidata.

Što se tiče programa HDZ 1990 već sam spomenuo da se temelji na više područja. To su:

Gospodarstvo

Kada smo god gospodarstva treba jasno reći da je temeljna podloga egzistencije svakog društva pa tako i nas Hrvata u ŽZH – gospodarstvo i gospodarske djelatnosti. Trenutno, gospodarski kapaciteti koje ima ŽZH su očito nedovoljno iskorišteni da ponude dovoljan broj novih radnih mjesta i zbog nedostatka istih, mnogi mladi i mlade obitelji iseljavaju iz ŽZH, osim zbog nepotizma i korupcije idu i trbuhom za kruhom u EU.

Taj trend je sramota na političkoj mapi ŽZH i to se treba, mora i može promijeniti!

Kako promijeniti? Tako što se uvedu nove razvojne mjere poticaja samozapošljavanja mladih i poticajne mjere za podršku razvoja početničkog poduzetništva i obrtništva u svim općinama ŽZH, kako u postojećim sektorima, a posebno u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Jedna od mjera za koju ću se zalagati je preraspodjela koncesijskih naknada koje sada stoje 50% općinama, a 50% županiji. Ista treba izmjenom zakona o koncesijama biti 50% općinama 25% županiji i 25% mjesnim zajednicama kako bi se mogla graditi infrastruktura potrebna za razvoj obrtništva i početničkog poduzetništva.

Također, ću se zalagati da iz županijskog proračuna se uvedu stalne mjere poticaja startnog poduzetništva mladih i samozapošljavanja mladih.

Stalne mjere, a ne vatrogasne mjere podjele poticaja, koje se pretvore u biti u socijalne mjere po različitim kategorijama primatelja tih poticaja.

Demografske mjere

Skupština ŽZH je donijela zakon o zaštiti obitelji s djecom u kojem se nalazi mjera podrške za treće i svako sljedeće dijete u iznosu od 500 KM za djecu do 7 godine života, što pohvaljujem.

Ova mjera treba obuhvatiti svako dijete i produžiti je do punoljetnosti ili do kraja redovitog školovanja. Svi jasno znamo da ozbiljne financijske obveze u obitelji tek počinju nakon sedme godine života kad djeca kreću u osnovnu školu, u srednju školu, na fakultet. Za to ću se zalagati da se ova mjera produži do punoljetnosti djeteta ili do kraja redovnog školovanja, to je dio našeg programa na kojem ćemo inzistirati.

Uvesti ćemo sufinanciranje najmanje 50% školarine za svakog redovitog studenta, jer školarine su previsoke i veliko su opterećenje za preko 90% obitelji u ŽZH. Moram napomenuti da kao vijećnik u općinskom vijeću Posušje već sam predložio ovu mjeru za studente samohranih roditelja.

Infrastrukturni projekti

Infrastrukturni projekti za koji ćemo se zalagati je izgradnja regionalnog puta Široki Brijeg- Korita – Rakitno, te putnog pravca Vir- Zavelim – Vinica. Činjenica je da Županija Zapadnohercegovačka iza rata nije financirala iz proračuna niti jedan novi kilometar prometnice.

Izgradnjom ovih infrastrukturnih projekata uveliko će se olakšati cestovna povezanost i brži protok roba i usluga, a samim time omogućuje se otvaranje novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta.

U ŽZH nema više duga koji se vukao godinama. Naime, proračun ŽZH u 2022. nikad nije bio veći.

Samim tim imamo financijske preduvjete za izgradnjom novih gospodarsko-poslovnih zona i poslovnih inkubatora u našoj županiji.

Time bi privukli različite investitore koji bi dalje nastavili ulagati u tvornice i IT sektore, čime bi se otvorila nova radna mjesta.

Obrazovanje

Svjesni smo da je obrazovanje temelj svakog uspješnog društva i da se mora izdvajati više sredstava iz županijskog proračuna jer je obrazovanje u potpunosti u nadležnosti županije, iz tih razloga moramo modernizirati odgojno-obrazovne ustanove, kako bi naša djeca nakon završetka školovanja bila konkurentna na tržištu rada.

Kao roditelj i član roditeljskog vijeća mogu kazati da učionice nemaju pristup internetu niti su opremljene audiovizualnim sredstvima što je u 21 stoljeću nezamislivo, jer u isto vrijeme djeca se kući koriste pametnim telefonima, tabletima, računalima, dok u učionicama imaju ploču i kredu. Isto tako znamo da većina škola nema odgovarajuću dvoranu za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, koja je neophodna.

Odnos županije i gradova i općina

Kao oporbeni vijećnik u OV općine Posušje nemam informaciju kako se vrši preraspodjela županijskih sredstava odnosno po kojim kriterijima. Pretpostaviti ću da je preraspodjela trenutno pravedna, ali kako sam gore već naveo, naknada od koncesija mora biti pravednija prema mjesnim zajednicama.

Potpora kandidatu HNS-a za hrvatskog člana predsjedništva BiH

HDZ 1990 kao članica HNS-a je podržala kandidata HDZ BiH, smatram da na ovim izborima kao i prethodnim izbor legitimnog hrvatskog člana predsjedništva ovisi o motiviranosti bošnjačkog biračkog tijela. To je žalosno. Ukoliko bošnjačko političko tijelo ne bude dovoljno motivirano da nam opet izabere Komšića za hrvatskog člana predsjedništva, Hrvati će imati svoga legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. HDZ 1990 je stava da se pod hitno treba mijenjati izborni zakon.

Ilija Cvitanović kandidat za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Nositelj liste HDZ1990 za zastupnički dom parlamentarne skupštine BiH je g. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 koji se iskazao kao odgovoran politički predstavnik koji je i predsjednik druge stranke po snazi kod Hrvata, svojim javnim i političkim djelovanjem stao je uz svoj narod i kroz instituciju HNS-a se borio i bori za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Siguran sam da će i dalje raditi i spreman je preuzeti odgovornost za svoj narod i biti ustrajan u rješavanju hrvatskog pitanja u BiH.

HDZ 1990 je spreman preuzeti odgovornost za svoj narod i za ovu državu BiH, ponuditi jednu drukčiju politiku u predstavljanju svoga naroda, ne vladati narodom, već mu služiti. Nećemo se odnaroditi od onih koji će nas birati i uvijek ćemo biti u službi svog hrvatskog naroda. BiH je i naša domovina.

Poštovani birači Vi u nedjelju 2. listopada. Imate moć, a to je jedini dan kada vi odlučujete i birate, iskoristite tu moć, birajte promjene, birajte odgovornost, birajte hrvatski, birajte HDZ1990, a mi ćemo biti odgovorni uz svoj narod i učiniti sve da njegova pozicija bude bolja, birajte liste HDZ1990.

SOURCEKampanjski sadržaj
Previous articleBoris Rozić: U Skupštini HNŽ-a ću se boriti za institucije od značaja za građane hrvatske nacionalnosti u BiH i za hrvatske medije
Next articleSredišnja uprava HKD Napredak: Članovi i članice Napretka izađite na izbore i glasujte savjesno i odgovorno
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments