Prošlo 19 godina od ubojstva Riste Jugovića, još nema sudskog epiloga

Danas se navršava 19 godina od gnjusnog ubojstva Riste Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ “Jahorina”, koji je tragično nastradao u dvorištu obiteljske kuće na Palama, ali još nisu otkriveni ni izvršitelji niti nalogodavci ovog zločina.

Članovi obitelji posljednjih godina ponavljaju da više i ne žele da o ovom događaju govore u javnosti.

“Smatramo da u svemu ovome nedostaje ključni korak, da li je to u pitanju volja ili hrabrost ne znam, ali mi, kao obitelj, želimo da se sve ovo što jeste ili nije rađeno godinama na legalistički način privede kraju”, rekao je ranije Srni Ristov sin Miro Jugović.

On je tada rekao da kao porodica ostaju predani legalističkom pristupu i vjeri da će organi Republike Srpske i nadležne pravosudne institucije na nivou BiH ovaj slučaj dovesti do kraja.

Prema njegovim riječima, ključne institucije Republike Srpske sve vrijeme obitelj Jugović poklanjaju veliku pažnju i pružaju podršku radi konačnog rasvjetljavanja ovog zločina.


Jugovići smatraju da bi pravda trebalo da bude konačno zadovoljena i zbog toga što je njihov otac, suprug i djed, koji je bio jedan od aktivnih stvaralaca institucija Republike Srpske, mučki ubijen, u dvorištu porodične kuće.

“Očekujemo dostojan odnos prema našem ocu, suprugu i djedu, ali i zaštitu nadležnih organa Republike Srpske u pogledu njegovog imena i djela”, rekao je Miro Jugović.

Javnost u Republici Srpskoj ostala je uskraćena i za istinu o još druga dva nerazjašnjena ubojstva na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, a riječ je o mučkim ubojstva tadašnjih visokih službenika MUP-a Republike Srpske Srđana Kneževića i Željka Markovića koja, na žalost i ogorčenje njihovih obitelji, također nisu razjašnjena.

Neki od službenika Republike Srpske u svojim ranijim javnim istupima iznosili su stavove prema kojima ubojstvo direktora SOD “Jahorina” ima političku pozadinu s obzirom na to da je ubijen čovjek koji je bio na čelu veoma važne institucije u Republici Srpskoj, koji nije htio da dozvoli pljačku ove osiguravajuće kuće i da je pojedinci iskoriste za svoje benefite.

Istraga o ubojstvu Riste Jugovića policijski je okončana, ali Tužiteljstvo BiH godinama ne uspijeva da ovaj slučaj dovede do kraja, odnosno da uhiti i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog zločina.

Neposredno pred ubojstvo, 7. ožujka 2002. godine tadašnji generalni direktor SOD “Jahorina” održao je konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj je po tko zna koji put obavijestio javnost u Republici Srpskoj o “hajci” koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

Obraćajući se na konferenciji za novinare Jugović je tada rekao: “Dokle će ići na ‘Jahorinu’? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. Njihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizirati ‘Jahorinu’… Sve su to crvene prozivke centara moći, jer je u sprezi policija, tužiteljstvo, sudovi i politika…”.

Obitelj Jugović i dalje smatra da je njegovo ubojstvo “organizirano” i da je, najvjerojatnije, povezano s nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD “Jahorina”.

Ristova supruga Ratka, sin Miro i unuk Đorđe uporno su, ali bez uspjeha, pokušavali da, prateći trag novca, otkriju tko je imao koristi od ovog ubojstva, te kako je firma, čija je procijenjena vrijednost iznosila više od pola milijarde KM, raskomadana i privatizirana za svega nekoliko godina i pod veoma sumnjivim okolnostima.

Prema njihovim riječima, policijska istraga ukazala je na zapanjujuće rezultate prema kojima su pojedinci na visokim političkim funkcijama, zajedno sa svojim ortacima, višestruko uvećali svoju imovinu, bilo da je riječ o nekretninama ili o bankovnim računima, koji su mogli biti praćeni.

Problem je, međutim, bio nedostatak neposrednih svjedoka, mada prijatelji porodice Jugović iz policijskih krugova tvrde da imaju pouzdana saznanja da je jedno lice policiji priznalo da je sudjelovalo u ubojstvu, da je za tu sramnu ulogu čak dobilo određeni iznos novca, te da je bilo spremno i da priopći ime nalogodavca, pod uvjetom da o tome svjedoči pod zaštitom.

Risto Jugović ubijen je u nedjelju uvečer, 10. ožujka 2002. godine ispred obiteljske kuće u Palama.

Prema obducijskom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je bio pogođen s više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara. Pogođen je s po jednim metkom u lijevu podlakticu grudni koš i stomak, a ostali hici išli su u vrat i noge, nakon čega je nastupila smrt uslijed obilnog krvarenja.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH bio je zaposlen u RO “Famos” Koran, “Crvena zastava” Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD “Jahorina” obavljao je od 1992. godine.

Bio je i nositelj Ordena Nemanjića, kao i Ordena Svetog Save prvog reda.

Bild.ba

Previous articleDodik raskrinkao Biseru: Ona ruši BiH!
Next articleBiH srlja u novu katastrofu? Preko 1000 novih, 35 umrlih