Prosvjednici će blokirati put Sarajevo-Mostar

Udruženja gospodarstvenika Jablanice za danas su najavili blokadu magistralnog puta M-17 nakon što je iz JP Ceste Federacije BiH za danas najavljen početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar.

Gospodarstvenici su se odlučili za mirno okupljanje i blokadu magistralnog puta zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja.

“Uputili smo relevantnim institucijama zahtjev za odobrenje i iskazivanje nezadovoljstava mirnim okupljanjem i blokadom prometnice”, kažu oni.

Ističu da su u više navrata imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja.

“Moramo samo sa žaljenjem konstatirati da se za ova četiri mjeseca koliko je trajala naša borba se nije ništa promijenilo, da nismo dobili nikakve konkretne garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne utjecaje na život i poslovanje građana Jablanice”, dodali su.


Jablanički gospodarstvenici inzistiraju da se prvo mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje Odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost prometa.

“Vlada FBiH I JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava prometa”, naveli su oni.

Nisu precizirali u koliko sati će blokirati cestu.

Bild.ba

Previous articleU Hrvatskoj se prevrnuo autobus, ima ozlijeđenih
Next articlePopis stanovništva u Hrvatskoj pod upitnikom