Prvi čovjek tvrtke koja proizvodi Rafale poručio koliko bi ih Hrvatska mogla koristiti

''Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama'', rekao je Trappier.

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše.

A tijekom dana s RTL-a su razgovarali predsjednikom Uprave tvrtke koja proizvodi Rafale. Komentirao je što za francusku industriju znači hrvatska kupnja aviona.

”Mislim da je to dio političkih odnosa između Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije. Hrvatska je potpuno integrirana u Uniju i odnosi između dviju zemalja su izrazito jaki. Zato postoji želja i volja za osnaživanjem strategije”, rekao je Eric Trappier, predsjednik Uprave Dassault Aviationa, piše RTL.hr.

”Za Francuze je važno da prošire broj Rafalea koji lete, tako da će odnos između francuskog i hrvatskog zrakoplovstva biti prilika za to”, dodao je Trappier.

Hrvatska će pribaviti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trappier je pojasnio kako trajanje uključuje ono koliko se avion koriste u operacijama.


”Koriste se rabljeni zrakoplovi iz francuskog zrakoplovstva, ali broj godina će biti priličan broj. Ovisit će o broju letova i slično. Ali, najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godina”, kazao je Trappier.

Paket koji će Hrvatska kupiti je kompletan, uvjerava Trappier. Zrakoplov će imati radar, protumjere, računala i ostalo. U paketu dolazi i paket naoružanja i paket potpore, kao bi zrakoplov letio i rezervne dijelove. Uključen je i inicijalni trening, pojasnio je Trappier. On se djelomično odvija s francuskim zrakoplovstvom, a djelomično sa Dassaultom.

”Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama”, rekao je Trappier.

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše jer se radi o modernom zrakoplovu sa sustavom kontrole leta koji pilotu pomaže da motri i nadzire letjelicu.

”Ono što će biti novo jest sam sustav. Broj senzora, mogućnosti EW radara, koji daje uvid u taktičku situaciju. To će biti važno na razini zračnih snaga i pilota da integriraju sve te nove mogućnosti, u usporedbi s MIG-ovima 21”, komentirao je Trappier.

 

SOURCERTL.hr
Previous articleNakon još jedne “Potjere” lovac poručio: Ovo je najčudnija završnica dosad
Next articleSTIGLE PROMJENE Općinama i gradovima više novca iz županija i proračuna FBiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments