Prvi put od izbijanja pandemije Slovenija bez ijednog slučaja

Foto: EPA

U posljednja 24 sata u Sloveniji nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze, iako je napravljeno 500 testova na koronavirus pa ukupni broj inficiranih ostaje 1439, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. ožujka, kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj. U proteklih tjedan dana zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U posljednja 24 sata u Sloveniji su umrle su još dvije osobe oboljele od Covida-19, pa se broj preminulih tako povećao na 96, javila je Hina.

U bolnicama je još uvijek 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjelima intenzivne njege 21 i nije promijenjen zadnja tri dana.

Iako je situacija s Covidom-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenski epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta širenja zaraze otklonjena, pa je potrebno dosljedno se pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija u predstojećim danima, tjednima i mjesecima.

Prema podacima koje u subotu prenose mediji iz službenih izvora u slovenskim je općinama još uvijek 121 “aktivni” slučaj zaraze koronavirusom potvrđen testovima u zadnja dva tjedna, što znači da su to potencijalni prenositelji bolesti.

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno je 1439 zaraženih, što je relativno niski stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Ono je pred završetkom, a bilo bi podloga za daljnje ublažavanje mjera uvedenih na početku epidemije, javlja Hina.

U ponedjeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima vrtova i terasa, ponovo se dopuštaju mise s prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

Bild.baKomentari

Next Post

Broj slučajeva zaraze koronom diljem svijeta premašio tri i pol milijuna

Ned svi 3 , 2020
Broj zaraženih osoba koronavirusom diljem svijeta premašio je brojku od tri i pol milijuna u nedjelju nešto iza podneva. Podaci su stranice Worldometer. Trenutno je tako 3.500.643 zaražene osobe od početka globalne pandemije korona virusa u Wuhanu. Broj preminulih osoba iznosi 245.048, a oporavljenih je 1.128.453, javlja Direktno.hr. S brojem […]
Broj zaraženih