Puljić i Tegeltija pričali o vjerskom doprinusu suzbijanja korone

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s kardinalom Vrhbosanske nadbiskupije Vinkom Puljićem o aktualnoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u BiH u kontekstu doprinosa vjerskih zajednica u očuvanju zdravlja građana.

Predsjedatelj Tegeltija upoznao je kardinala o mjerama koje su institucije u BiH preduzele u sprečavanju širenja koronavirusa kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana, te ocijenio da su sve donesene mjere dale rezultate.

Zajednički je upućen apel građanima da se pridržavaju svih preporuka nadležnih institucija kada je riječ o zaštiti od koronavirusa.

Sugovornici su ocijenili da posljedice izazavane pandemijom koronavirusa nisu zaobišle ni vjerske zajednice, te je u tom kontekstu Tegeltija ukazao na potrebu solidarnosti i socijalne osjetljivosti svih institucija u BiH prema vjerskim zajednicama u BiH.

Istaknuto je da su vjerske slobode veoma važne za svako demokratsko društvo, u kojem sve vjerske zajednice imaju ravnopravan tretman.


Tegeltija je ovom prilikom ponovio opredjeljenje Vijeća ministara BiH da podrži svaku aktivnost koja za cilj ima unapređenje odnosa i stvaranje pozitivnog ambijenta za suživot različitih vjerskih zajednica u BiH, priopćeno je iz ove institucije.

Bild.ba

Previous articleDeseta generacija kadeta Granične policije BiH položila prisegu
Next articleVažna odluka: Vlada SBŽ će ovako pomoći ugrožene radnike