Radman otkrio hoće li Zagreb primiti Komšića

Radman otkrio hoće li Zagreb primiti Komšića

Screenshot: RTV HB

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako Hrvatska neće primiti Željka Komšića u službeni posjet. 

Gostujući u emisiji “S povodom” na Radio televiziji Herceg-Bosne u Mostaru, Radman je upitan hoće li službeni Zagreb primiti Komšića u posjet. 

“Ne”, rekao je kratko Radman, dodavši kako Komšić nije i ne može biti hrvatski predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine jer je biran bošnjačkim glasovima. 

Radman je podsjetio i na to kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, jamci Daytonskog sporazuma. 

“U Daytonu su bili i prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman kao i Slobodan Milošević kao predstavnik tadašnje SR Jugoslavije”, rekao je Radman podsjetivši kako Daytonski sporazum nikako nije predvidio da jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike. 

BiH danas, kako kaže hrvatski ministar, odudara od općih principa Daytonskog sporazuma.

“Tročlano Predsjedništvo je trebalo oslikavati volju tri konstitutivna naroda, a ono to nije. Hrvati sada nemaju svog predstavnika tamo”, ocijenio je Radman.

Radman je podsjetio i na to kako su neki visoki predstavnici uveli “puzajuće promjene Ustava” prekršivši zapravo slovo i duh Daytonskog sporazuma zahvaljujući Bonnskim ovlastima koje su im to omogućile. 

Osvrnuo se i na problematiku doma naroda federalnog parlamenta u kojem se netko tko je Bošnjak izjasni Hrvatom i uđe u Klub Hrvata. 

“Primjer Goražda u kojem žive 24 Hrvata i koje ima jedno mjesto u Domu naroda i primjer Bosanske Posavine koja ima 34 tisuće Hrvata, a također ima jedno mjesto. Nije isto 24 i 34 tisuće, to se treba mijenjati”, rekao je Radman. 

Komentirao je i nedavni susret s prvim čovjekom američke diplomacije Mikeom Pompeom kazavši kako je hrvatski politički vrh Pompeu predao jedan dokument u kojem se govori o BiH i neravnopravnoj poziciji hrvatskog naroda u toj zemlji.

Bild.ba