RATNI ZLOČINAC Enver Buza ne želi u zatvor, traži odgodu

Iz Suda BiH je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je izdat Uputni akt osuđenom Enveru Buzi za stupanje na izdržavanje dosuđene kazne zatvora te da je Buza iz zdravstvenih razloga zatražio odlaganje iste.

“Osuđeni je, koristeći zakonom propisane mogućnosti, podnio molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora za tri mjeseca, zbog zdravstvenog stanja, te se ista nalazi u postupku odlučivanja po pravnim lijekovima”, rekli su iz Suda BiH.

Dodali su da odlučivanje u ovom postupku odlaže izvršenje Uputnog akta.

Sud BiH donio je u lipnju 2021. drugostupanjsku presudu kojom je Enver Buza, kao v.d. komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Apelacijsko vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe.

Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne sigurnosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o događanjima i stravičnom zločinu u Uzdolu.


Prvostupanjskom presudom iz rujna 2019. Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Obrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Bild.ba

Previous articleREKORDAN ULOV U RH zaplijenili 15 kilograma heroina, povezani su s osobom iz BiH
Next articleHercegovački poduzetnik najavio nova višemilijunska ulaganja, evo koliko radnika zapošljavaju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments