Reis o uhićenju Novalića: “Ne smije biti vršen bilo kakav pritisak na pravosuđe”

Reis o uhićenju Novalića: “Ne smije biti vršen bilo kakav pritisak na pravosuđe”

Foto: Fena

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izjavio je povodom uhićenja premijera Federacije BiH Fadila Novalića da ne smije biti vršen bilo kakav pritisak na pravosuđe i da je neophodno istražiti sve okolnosti oko bilo kakvih sumnjivih navoda.

Naglasio je da se, istovremeno, ne smije dozvoliti da se političke borbe vode preko pravosuđa i da se građani Federacije BiH u ovim presudnim trenucima ostavljaju bez vodstva koje ima bitan posao da završi, kako bi se entitet, ali i država sačuvala od nesagledivih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

– Dobro bi bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad. Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada. Također je bitno radi povjerenja građana uz pravosuđe da se sve sumnje u zloupotrebi položaja i druge malverzacije tokom izvanrednog stanja ispitaju bez bilo kakvog selektivnog i politikom motiviranog pristupa – naveo je Kavazović, javlja MINA.

U jednom od prethodnih intervjua Dnevnom avazu reisu-l-ulema je izjavio:

– Mislim da sve sporne slučajeve treba ispitati. Da, treba imati na umu da smo bili u izvanrednim okolnostima, ali ne smije ostati prostora sumnji u to da je nekome pošlo za rukom da profitira na patnji ljudi. To je jedini način da se povrati povjerenje u institucije države – poručio je Kavazović.

Bild.ba