Rekordni skok slučajeva koronavirusa u šest američkih država

Rekordni skok slučajeva koronavirusa u šest američkih država

Novi slučajevi koronavirusne infekcije dostižu rekordne brojke u šest američkih država u utorak, označavajući porast broja slučajeva drugi tjedan zaredom dok je većina država ponovno otvorila ekonomiju.

Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon i Texas su prijavili rekordni porast broja novih slučajeva nakon što su prošli tjedan također zabilježili najveći porast. Nevada je u utorak, također, izvijestila o najvećem broju na dnevnom nivou slučajeva u odnosu na prethodni maksimum, a i broj hospitalizacije također raste.

U bolnici u gradu Tucson u Arizoni u ponedjeljak je bio slobodan samo jedan krevet intenzivne njege određen za bolesnike s COVID-19, a ostalih 19 kreveta su popunjeni, rekao je predstavnik bolnice, prenosi Reuters.

Zdravstveni dužnosnici u mnogim državama pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima za Dan sjećanja tijekom vikend krajem svibnja. Mnoge države porast slučajeva zaraze pripisuju masovnim okupljanjima na prosvjedima protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti koji su organizirani u posljednja tri tjedna.

U Oregonu, zdravstveni dužnosnici pokušavaju zaistaviti širenje epidemije nakon 200 novih slučajeva koji su povezani s tamošnjom pentekostnom crkvom.

Oregonske novine izvijestile su da je videozapis na Facebook stranici crkve 24. svibnja pokazao stotine ljudi koji su zajedno pjevali. Velika okupljanja nisu tada dozvoljena. Videozapis je potom izbrisan, rečeno je.

Guverner Greg Abbott u Texasu rekao je da je rekordan broj novih slučajeva zahtijeva dodatna ispitivanja, a država ima na raspolaganju gotovo 15 000 bolničkih kreveta.

Texas je prošli tjedan testirao 674 na svakih 100.000 stanovnika, dok je polovina od 50 država testirala najmanje 1.000 od svakih 100.000 stanovnika. New York prednjači po broju testiranja, sa 2.245 od svakih 100.000 stanovnika, navodi se u analizi.

Najviši teksaški zdravstveni dužnosnik, John Hellerstedt, rekao je kako je povećanje testiranja moguće izvoditi, ali situacija se može promijeniti.

Bild.ba