Rostovo: Ekshumacija tijela, možda se radi o nestalim Hrvatima

Rostovo: Ekshumacija tijela, možda se radi o nestalim Hrvatima

Rostovo
Rostovo (foto: Bild.ba)

Rostovo, lokalitet na području općine Bugojno, trenutno je mjesto gdje se ekshumiraju dva tijela za koja se vjeruje da su nestali Hrvati.

Na navedenom lokalitetu, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće i obuće, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata.

Odmah po pronalasku posmrtnih ostataka, lokacija je osigurana, radovi su obustavljeni, te se pribavila potrebna dokumentacija za izvršenje ekshumacije, koja je počela danas, prenosi Bild.ba.

Prema inicijalnim informacijama, na navedenom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti s područja Bugojna, za kojima se traga dulje od dva desetljeća, a sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize posmrtnih ostataka, bit će utvrđen točan identitet osoba kojima ostaci pripadaju.

Istražitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koordinira rad i aktivnosti službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a ŽSB.

Istražitelji i osoblje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, sudjeluju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Bild.ba