Samo jedan novozaraženi u FBiH: Potvrđena i nova smrt od koronavirusa

Samo jedan novozaraženi u FBiH: Potvrđena i nova smrt od koronavirusa

Foto: Dnevni avaz

Na redovnoj konferenciji za medije o stanju pandemije koronavirusa u Federaciji BiH građanima su se obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

“U protekla 24 sata u FBiH su testirana 653 uzorka od čega je jedna osoba pozitivna na koronavirus, a u pitanju je osoba iz Zeničko-dobojske županije. Testirano je ukupno 24.668 uzoraka, a 994 osobe su pozitivne, od čega su 55 posto oboljelih žene”, rekao je Musa.

Također, u posljednja 24 sata registriran je jedan smrtni slučaj pacijenta iz Travnika. Ukupno 37 osoba je umrlo od čega 59 posto su muškarci. 62 posto umrlih stariji su od 65 godina, prenosi Klix.ba.

Stanje ukupnog broja zaraženih po županijama izgleda ovako: HNŽ – 261, ZDŽ – 238, KS – 109, USK – 106, ZHŽ – 86, TŽ – 82, SBŽ + 45, HBŽ – 41, BPK 23 i PS 3.

U bolnicama je trenutno 35 pacijenata od čega je jedan pacijent na respiratoru. Oporavio se ukupno 701 pacijent, a 10 oporavljenih registrirano je u 24 sata, dok je trenutno aktivno 256 slučajeva oboljelih.

“Spriječili smo eksponancijonalni porast zaraze zahvaljujući društvenoj distanci. Situacija je povoljna, ali opreza treba da bude i dalje jer šansa za zarazu zavisi od broja interakcija s drugim osobama”, rekao je Musa.

Mandić je također kazao da je situacija povoljna jer u posljednja tri dana imamo mali broj novih slučajeva, a broj oporavljenih se povećava.

“Idemo na poboljšavanje mjera jer smo naučili živjeti s virusom. Ipak, pogrešno je misliti da je pandemiji kraj i sad postoji prijetnja da se možemo zaraziti jer je virus tu. Ne smijemo se opuštati jer nam se to može negativno vratiti. Morat ćemo ponavljati značaj mjera kao što su distanca, nošenje maski, pranje ruku…Postotak smrtnosti je dovoljno nizak i naši liječnici su izuzetno stručni i ja sam ponosan na njihov rad. Vrlo dobro smo odgovorili na ovu situaciju”, rekao je Mandić.

Ministar je kazao da mjera otvaranja kafića uz ostavljenu zabranu kretanja starijih od 65 godina nije logična, te da će sutra ta tema biti na dnevnom redu, a i razmatrat će se i mogućnost otvaranja objekata poput teretana.

Također, Mandić je kazao da se zadržava princip samoizolacije za sve koji ulaze u BiH dok se dobije uvjerenje da je to epidemiološki dozvoljeno.

Bild.ba