Sastanak Čović – Sattler: Rješenja za održavanje izbora u Mostaru pronaći u Parlamentu

Foto: Fena

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao u srijedu u Mostaru sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom na kojem se razgovaralo o ubrzanju europskog puta BiH, o pandemiji koronavirusa i pokretanju gospodarstva te o aktivnostima oko lokalnih izbora.

Čović je zahvalio EU i Sattleru na svim naporima koje čini da BiH danas bude dio integracija i Europe, “iako smo još daleko od onih formalnih aktivnosti koje trebamo napraviti”.

Uključeni smo u sve aktivnosti kad su u pitanju europski fondovi i sve aktivnosti koje radi EU kada je u pitanju pomoć zemljama zapadnog Balkana. BiH ima svoje mjesto i veseli me da ćemo tako nastaviti i dalje i kroz strukturu razgovora koji će biti uspostavljeni idući tjedan na video konferenciji u Zagrebu – kazao je Čović. Govoreći o okolnostima oko lokalnih izbora, naglasio je kako je potrebno sve preispitati i vidjeti hoće li biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje izbora.

Naš je stav da ako ne bude preduvjeta za transparentno organiziranje ili potpuno zakonito organiziranje izbora da razmislimo što u tom slučaju raditi, odnosno, ako se tako nešto i desi da to preispitujemo, kako onda naći rješenje za Mostar s obzirom na to da već dugo vremena nismo obavili izborni proces – istakao je Čović.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima i održavanju izbora u Mostaru, Sattler je podvukao kako je to prvi od 14 ključnih prioriteta iz Mišljena Europske komisije.


-Iskoristio sam priliku da ohrabrim Čovića da nastavi naporno raditi na iznalaženju političkih rješenja koja će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za usuglašavanje i za dogovor je svakako u samom Parlamentu, međutim, isto tako postoji presuda Suda za ljudska prava kojom se predviđa da u slučaju da se ne nađe rješenje kroz Parlament, Ustavni sud bude taj koji će odlučivati o načinima održavanja izbora. Moja preferencija je iznalaženje rješenja kroz Parlament, kroz zakonodavna tijela – poručio je Sattler.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, kazao je kako je danas uručio i jedan dio opreme premijeru HNŽ-a Nevenku Hercegu te dodao kako je to još jedan od pokazatelja da je EU uz građane BiH. S Čovićem je, kako kaže, razgovarao i o spašavanju gospodarstva.

-Razgovarali smo o spašavanju života, ali i gospodarstva, samih radnih mjesta te kako pomoći poduzećima i njihovom daljem opstanku. U tom kontekstu EU je osigurala preko 70 milijuna eura bespovratnih sredstava za mala i srednja poduzeća, a značajan dio takvih poduzeća posluje i u Hercegovini, u grani turizma. Drugi dio financijske pomoći je iznos od preko 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći koju EU osigurava za BiH. Ovo bi trebalo biti podrška koja će ići kao proračunska sredstva. Ovo će biti vrlo važan element ukupne pomoći i podrške zbog neminovnih manjkova koji će se bilježiti u proračunima – ocijenio je Sattler.

Podsjetio je kako je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi trebao omogućiti važne iskorake na europskom putu BiH te ocijenio kako bi taj proces svakako trebao biti brži.

-Predviđa se da taj proces uključi što više aktera iz što šireg spektra. Mislim da je to možda najznačajniji doprinos koji se može dati u svjetlu predstojećeg summita u Zagrebu, da se može omogućiti da BiH naredne srijede u Zagreb ide pripremljena, spremna s jednim konkretnim prijedlogom i planom aktivnosti za vremenski okvir od naredne dvije i pol godine, što je izuzetno važno – ocijenio je Sattler.

Poručio je da ogromna većina građana želi da vidi BiH u članstvu u Europskoj uniji te pozvao domaće političare, mlade i organizacije civilnog društva da se još snažnije uključe i rade u tom pravcu.

Bild.ba

Previous articleObjavljen ugovor o nabavci respiratora: 10,5 milijuna KM avansno uplaćeno “Srebrenoj malini”
Next article‘White je idiot i prevarant! Stipe je pravi primjer’