SDA jedini problem u aferi “Respiratori” vidi Tužiteljstvo

SDA jedini problem u aferi “Respiratori” vidi Tužiteljstvo

Foto: Fena

Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužiteljstva za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužiteljstvo pokrenulo politički motiviran proces, navodi se u prvoj reakciji SDA BiH na odluku Suda BiH.

– Cilj Tužiteljstva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački čimbenik unutar Vlade Federacije. Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužitelja koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivirano, što je prvorazredni pravosudni skandal, dodaju u priopćenju.

Također, pozivaju članove Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja, kako tvrde, izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužiteljstva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije.

Bild.ba