SDA udarila oštro po Tegeltiji: Trebao bi dati ostavku i biti smijenjen

Izvor: Bild.ba

Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao podnijeti ostavku ili biti smijenjen, kaže se u priopćenju SDA.

Dodaju da je razumljivo da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, “jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi ‘Potkivanje’, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimku i način rada predsjednika VSTV-a”.

Također u priopćenju se navodi da je poražavajuće da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran.

– I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio provjerenje u dio pravosuđa kojim rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može da govori o nezavisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud, ističu iz SDA.

Jedini „pritisak“ koji SDA pravi prema pravosuđu, kako kažu, jest njihov zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva krivična djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH.

– Ne mogu Tužiteljstvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš ‘pritisak’ ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegovanih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sistem, ističu iz SDA u priopćenju za javnost.

Bild.baKomentari

Next Post

Vučić poslao poruku koja se Hrvatskoj sigurno neće svidjeti

Pon lip 1 , 2020
Kada je u pitanju kriza oko Kosova, Vučić kaže da je Srbija tu u teškoj situaciji.
Vučić