Sena je putovala u Siriju i slala tamo pare, ali Sud BiH smatra da nije kriva jer “nije znala za što se troši novac”

Sudac Perić je u kratkom obrazloženju presude kazao da je ključna činjenica bila je li optužena znala za što se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostupanjskom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za financiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, javlja Detektor.ba.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima, te da dobiveni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Presudom, koju je izrekao predsjedatelj Sudskog vijeća Branko Perić, optuženoj su ukinute mjere zabrane koje su joj određene u studenom 2021., kada je puštena iz pritvora, te joj je vraćena putovnica, a oslobođena je nadoknade sudskih troškova.

Sudac Perić je u kratkom obrazloženju presude kazao da je ključna činjenica bila je li optužena znala za što se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.


“Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovi punomoći, a koji potječe od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za financiranje terorističkih aktivnosti”, rekao je sudac Perić.

Prema njegovim riječima, optužena je sama priznala da je novac ostavljala na mjesta za koja joj je Muradif govorio da to učini, kao pod tepihom u teretani, a potom su novac preuzimale treće osobe i odnosile Hamzabegoviću, te da bi ova činjenica mogla biti od značaja u slučaju da je optužena znala za što se novac koristi.

Po ocjeni Vijeća, kako je kazao Perić, nije dokazana teza Tužiteljstva koja stoji u činjeničnom opisu optužnice, da se radilo o “prikupljanju” sredstava.

“Nema nikakvih indicija da se optužena bavila podrškom ekstremističkim grupama da bi se iz toga mogao izvući motiv za ovo kazneno djelo. (…) Da je skupljala donacije i novac od trećih osoba onda bi se moglo govoriti o prikupljanju sredstava”, rekao je Perić.

Kazao je da je na početku procesa bila zanimljiva činjenica da je Obrana priznala da je optužena u tri navrata išla suprugu u Siriju i da je imala punomoć od supruga da raspolaže novcem poteklim od eksproprijacije nekretnina.

Nesporno je, rekao je Perić, da je Muradif Hamzabegović boravio u Siriji i, da je i tamo kupovao nekretnine, što su potvrdili i svjedoci, a to je bilo prvo što je trebalo utvrditi, odnosno da je Muradif pripadnik ISIL-a, ali je ostalo nedokazano da je optužena prikupljala novac i da je znala da će biti korišten za financiranje terorističkih aktivnosti.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

SOURCEBild.ba
Previous articleBild.ba istražuje: Stoje li diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine iza nacionalističkih provokacija na rukometnom euru?
Next articleDivljaci oštetili crkvu kod Bihaća
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments