Šeranić: ”Danas sam vidio ono o čemu posljednjih mjesec dana čitam u izvještajima”

Alen Šeranić
Foto: Screenshot
Alen Šeranić
Foto: Screenshot

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska ima požrtvovane zdravstvene radnike koji daju maksimum u ovoj situaciji, ali da je istovremeno pogođen jer je ogroman broj i mladih i starih na liječenju zbog koronavirusa.

Šeranić je poslije vizite oboljelih od kovida 19 na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/, koju je obavio zajedno s rukovodstvom ove ustanove, istaknuo da na UKC-u leži 450 lica, te da ih je još 600 do 700 duž RS.

“Danas sam vidio ono o čemu posljednjih mjesec dana čitam u izvještajima. Mi se od kolovoza spremamo za ovu situaciju i tada smo napravili planove da bolničke kapacitete stavljamo na raspolaganje oboljelima od covida, ali i da svim drugim pacijentima omogućimo redovnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Šeranić novinarima.

On je naveo da je danas obišao Centar urgentne medicine i ambulante, gdje je razgovarao s pacijetima koji su došli na kontrolne preglede, prenosi N1.

“Imao sam prilike da obiđem odjele na koje su smješteni pacijenti sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, ali i da obiđem Kliniku intenzivne medicine, gdje je oko 50 lica na respiratoru”, naglasio je Šeranić.


On je istaknuo da je vidio ogromnu požrtvovnost zdravstvenih radnika, kojima se zahvalio za sve što čine svih ovih mjeseci otkada traje pandemija.

“Nas samo solidarnost i kolektivitet mogu usmjeriti u pravom pravcu, pri tom mislim da našu individulanu odgovornost i da stanemo u kraj pandemiji”, poručio je Šeranić, koji je istaknuo da se reorganizacija UKC-a pokazala kao dobra stvar.

Bild.ba

Previous articleU Sloveniji velik broj novozaraženih i umrlih
Next articleSvjetski mediji navijački pozdravljaju pobjedu Bidena