Široki Brijeg proslavio Dan branitelja i obljetnicu zaustavljanja tenkova na Pologu

Foto: Fena
Foto: Fena

Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega i obljetnica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu obilježeni su u četvrtak u tom gradu u užem krugu nekadašnjih pripadnika ratnih postrojbi i čelnika županijske i gradske vlasti.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa nije bilo svečanog mimohoda sa zastavama ratnih postrojbi, ali su one istaknute na središnjem širokobriješkom trgu gdje su gradski i županijski čelnici zapalili svijeće i prigodnim programom obilježili Dan branitelja tog grada.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji su također položili vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na 80 poginulih Širokobriježana tijekom rata u BiH i Hrvatskoj, javila je Fena.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Mladen Begić kazao je Feni kako ponos na ove dane ostaje, bez obzira na godine koje prolaze.

-Ponos ostaje, kako za narod Širokog Brijega, tako i za cijelu zapadnu Hercegovinu. Hrvatski narod slušao je glas vlastitog razuma i lidera koji su ga vodili. Oni su hrabrili narod koji je spriječio odlazak tenkova u presjecanje Dalmacije – kazao je Begić te poručio kako sjećanja na ove trenutke ne smiju biti zaboravljena.


Proteklih godina trčao se i pološki polumaraton u spomen na ovu obljetnicu, gdje su se u više kategorija i za vrijedne novčane naknade natjecali mnogobrojni profesionalni maratonci iz BiH, Hrvatske i šire.

Maratona, međutim, ove godine nema, kao ni ostalih popratnih sadržaja zbog situacije uzrokovane koronavirusom.

Danas poslijepodne u mjestu Polog, na lokaciji zaustavljanja tenkova JNA 7. svibnja 1991. godine, simbolično će biti upriličeno i otkrivanje tenka T-55 koji je postavljen kao spomen obilježje, a potom će se održati i misa u mjesnoj crkvi za manji broj ljudi.

Bild.ba

Previous articleDžeba za Bild.ba: BiH je lopovska država, kradu nam političke predstavnike, novce, budućnost…
Next articleKafići u Mostaru bi mogli biti otvoreni vrlo brzo!