Sjevernokorejski mediji tvrde: Kim je živ

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Kim Jong-un sudjelovao je u petak na otvorenju tvornice gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višetjednog nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

-Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu – izvijestila je KCNA.

-Sudjelovao je na svečanosti i svi “prisutni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio – dodaje agencija, prenosi Hina.

Kim se može vidjeti na fotografijama kako se smije i razgovara s ljudima sa strane na ceremoniji presijecanja vrpce.

Međutim, autentičnost fotografija objavljenih na web stranici novina Rodong Sinmun ne može se potvrditi.


Američki predsjednik Donald Trump nije u petak htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. travnja kada je predsjedavao sastankom politbiroa. Dan poslije su službena glasila pisala da je pregledao borbene zrakoplove u vojnoj bazi, javila je Fena.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una počela su se postavljati jer nije došao na proslavu 15. travnja, dan kada se obilježava rođendan osnivača države Kim Il-sunga, njegovog djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. travnja počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojem uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki mediji su tada izvijestili da SAD “pažljivo prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

Bild.ba

Previous articlePrvosvibanjsko kršenje policijskog sata na bh. način
Next articleKanton Sarajevo bez novih slučajeva, više ozdravljenih nego zaraženih