Slovenija proglasila Hezbollah teroristima

Foto: EPA

Slovenska vlada objavila je da je islamističku političku stranku Hezbollah proglasila terorističkom organizacijom, što su već prije učinile neke države u Europskoj uniji.

Koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša na dopisnoj je sjednici donijela odluku po kojoj će “pokret Hezbollah tretirati kao kriminalnu i terorističku organizaciju koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti”.

Navodi se kako je taj zaključak donesen temeljem izvješća stalne koordinacijske skupine koja se bavila proučavanjem aktivnosti Hezbollaha, šijitske islamističke političke stranke i militantne skupine sa sjedištem u Libanonu, te da je djelovanje te organizacije “povezano s organiziranim kriminalom i provođenjem terorističkih ili paravojnih aktivnosti na globalnoj razini”.

Europska unija je još 2013. oružano krilo Hezbollaha uvrstila među terorističke organizacije, a više je država cijelu mrežu Hezbollaha i prije proglasilo terorističkom organizacijom, među njima SAD, Izrael, Nizozemska i Njemačka.

Ljubljansko Delo pisalo je da će premijer Janša 8. prosinca posjetiti Izrael, što joj nije službeno potvrđeno, te s navodnim njegovim posjetom povezalo to što je Slovenija početkom studenog na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije glasovala protiv rezolucije za trajno osiguravanje Palestinskog teritorija cjepivima, lijekovima i medicinskom opremom.


Sadašnji slovenski premijer još je 2018. kao oporbeni čelnik izjavljivao da je Slovenija trebala priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, nakon što je to učinio američki predsjednik Donald Trump, a Delo navodi da bi Janša u Izraelu mogao razgovarati o mogućnosti kupnje oružja i opreme za slovensku vojsku koja bi po zakonu u idućih šest godina trebala dobiti 780 milijuna eura za investicije.

Bild.ba

Previous articleHolivudskoj glumici izgorjela štala
Next articleItalija kaznila Apple s 10 milijuna eura zbog netočnih podataka o vodootpornosti iPhonea