Spašena četveročlana obitelj; olujno nevrijeme nosilo jedrilicu kod Brača

Foto: Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

Koordiniranom spasilačkom akcijom u splitskom akvatoriju u petak navečer je spašena četveročlana obitelj iz Austrije, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača, izvijestilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su u 1.51 sat, poziv pogibelji posade jedrilice, koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe kod otoka Brača, a dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split.

Poziv je uputio R. K., voditelj, ujedno i vlasnik jedrilice imena ‘YARA’, dužine 7,9 metara na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno njegova obitelj – supruga i dvoje djece, svi državljani Austrije, navodi Ministarstvo.

S obzirom na to da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica ‘Pojišan’, iz sastava Lučke kapetanije Split.

Službenici Kapetanije jedrilicu, s neozlijeđenom četveročlanom obitelji, pronašli su u 3.58 te je nešto poslije 5 sati doteglili do luke Postira.


Posada jedrilice potom je iskrcana uz primjenu preporučenih epidemioloških mjera zbog epidemije korona virusa.

Pokrenut je i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a u priopćenju Ministarstva još se navodi da je havarirana jedrilica austrijske zastave ostala bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga te da je brodska administracija uredna.

Bild.ba

Previous articleRebić: Ne podnosim igrače kao što je Higuain
Next articleLuda potjera u Zadru: Uhićeno devet osoba