Sprema se rezolucija u Washingtonu o stradanju Hrvata i Srba u BiH?

Sprema se rezolucija u Washingtonu o stradanju Hrvata i Srba u BiH?

Arhiva

Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu kaže kako je cilj da se pokaže “ispravnost” svega što su SAD radile devedesetih godina prošlog stoljeća na Balkanu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić rekao je agenciji Srna kako je najavljena rezolucija o Srebrenici u američkom Kongresu rezultat lobiranja bošnjačke zajednice u SAD, te istaknuo kako je pokrenuta akcija srpske zajednice u Americi da bude donesena rezolucija i o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH.

”U razgovorima s predstavnicima srpske zajednice postoji akcija koja bi uvela rezoluciju gdje se izgrađuje mišljenje Kongresa i utvrđuje da su i Srbi i Hrvati stradali u ratu u BiH, a istovremeno da bi bila osuđena takozvana Armija BiH koja je odgovorna za stradanja srpskog i hrvatskog naroda u Sarajevu”, izjavio je Kesić Srni.

Naveo je kako je ta rezolucija u pripremi, te da očekuje da se na jesen pojavi njezina prva verzija.

“Važno je da se srpska zajednica uključi, ne samo u pripremu nove rezolucije, već i da dogodine rezolucija o Srebrenici, koja se ponavlja, ne bude toliko jednostrana i da se pokaže da su tamo stradali i Srbi i da su akcije takozvane Armije BiH u toj regiji bile dosta problematične, imajući u vidu koliko su civilne žrtve sa srpske strane ostale nezapamćene, barem što se tiče Zapada”, naglasio je Kesić.

Rekao je kako u rezoluciji o Srebrenici nema ništa novo i da to ne treba dizati na neku značajnu razinu.

“U suštini rezolucija o Srebrenici je simbolična podrška koja je izlobirana od bošnjačke zajednice, ali na neki način to otvara novi element borbe oko BiH, a to je da će i srpska, a pretpostavljam da će se uključiti i hrvatska zajednica, odnosno da se utvrde činjenice o ratu i da se poštuju žrtve iz srpskog i hrvatskog naroda”, ocijenio je Kesić.

Prema njegovim riječima, rezolucija u vezi sa Srebrenicom ima više ciljeva.

“Prvenstveno to je izlobirano od bošnjačke zajednice u Americi još prije desetak godina, a oni koji predlažu rezoluciju su članovi Kongresa koji imaju veći broj Bošnjaka u svojima općinama. Tu su i političke poruke koje se ubacuju u tekst”, rekao je Kesić za Srnu.

Dodao je da je drugi cilj da se pokaže “ispravnost” svega što su SAD radile devedesetih godina prošlog stoljeća na Balkanu.

“Znači, ako se utvrđuje da je tamo bio jedan narod koji je ispao žrtva, onda to govori da su Amerikanci bili u pravu kada su intervenirali. Također, Kongres je tih godina bio ključni motor koji je pritiskao administraciju tadašnjeg predsjednika Billa Clintona da interveniraju”, rekao je Kesić.

Naveo je kako to na neki način potvrđuje ono što su tada mnogi tvrdili – da je Amerika spasila i izgradila novu državu za koju, kako kaže, “vidimo kako sada funkcionira”.

Bild.ba