Srbi otkrili kako planiraju liječiti oboljele od koronavirusa

Foto: Hina
Foto: Hina

Zdravstveni sustav Srbije počet će liječenje zaraženih koronavirusom korištenjem krvne plazme pacijenta izliječenih od Covida-19, objavljeno je u petak u Beogradu, uz poziv svim izliječenima, potencijalnim donorima plazme, da se uključe u kampanju.

Srbijanska vlada započela je u petak veliku nacionalnu kampanju “Doniraj plazmu – spasi nekome život”, što je simboličan početak sljedeće faze borbe protiv koronavirusa, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

U izvanrednom obraćanju javnosti Brnabić je rekla da su do sada 534 osobe službeno izliječene od korona virusa i pozvala ih da se jave i daju krvnu plazmu, jer će time pridonijeti ozdravljenju drugih, piše Hina.

Početak kampanje je praktički najavljen prilogom Radio-televizije Srbije u kojem su se, kao prvi donori, pojavili bivši nogometni reprezentativac Marko Pantelić i predsjednik Nogometnog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza.

Pantelić i Kokeza su među prvim pacijentima u Srbiji izliječenim od Covida-19, nakon što su u ožujku primljeni na bolničko liječenje poslije sastanka u UEFA-i te posjeta Milanu.


Stručnjaci su objasnili da donori mogu biti zdrave osobe koje su izliječene od Covida-19 i čiji su testovi nakon liječenja najmanje dva puta potvrđeni kao negativni.

Srbija će, kako je najavljeno, formirati i banku krvne plazme u slučaju pojave epidemije korona virusa ujesen.

Bild.ba

Previous articleRiječanin mrtav pijan udario staricu pa vrijeđao policiju, kazna do 20 tisuća kuna!
Next articleUEFA otkrila što planira s ulaznicama koje su ljudi kupili za Euro koji se neće održati ove godine