Srednje škole u ZHŽ-u i dalje u štrajku, pregovora nema

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine.

Generalni štrajk članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) ulazi u treći tjedan, a nema naznaka da bi do dogovora i prekida štrajka moglo doći u skoro vrijeme.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petric, za štrajk postoji više razloga, a glavna dva su nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

“Nisu nas zvali ni Ministarstvo obrazovanja ni Vlada ZHŽ-a, a planiramo štrajkati dok nam ne ispune zahtjeve. Mi smo u rujnu dobili povećanje od 5 posto, ali to su iznosi od 45 maraka za profesore i oko 35 maraka ostalim djelatnicima. Lako se hvaliti u medijima da su nam povećali plaću dok je činjenica da će profesor početnik u ZHŽ-u imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji”, kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Stoga je Sindikat stupio u generalni štrajk 24. studenoga, a od tada, po riječima predsjednice Sindikata, nije bilo nikakvog kontakta s predstavnicima županijske vlade.


Pokušali smo dobiti komentar iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a gdje nam je rečeno da je ministrica na službenom putu.

SOURCEFena
Previous articleJordan Peterson dolazi u Hrvatsku, objavljen je i datum
Next articleGrlić Radman: U Srebrenici je nesporno bio genocid
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments