Srpski zastupnik otkrio koji bi datum mogao biti Dan nezavisnosti da je Alija bio pametan

Srpski zastupnik otkrio koji bi datum mogao biti Dan nezavisnosti da je Alija bio pametan

Danas je nemoguće, dodaje, naći zajednički datum koji odgovara svim narodima i građanima.

Srđan Mazalica, zastupnik u Skupštini Republike Srpske i član Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a kaže za Dnevno.hr kako je “1. ožujak najtragičniji datum u novijoj povijesti BiH” te da “na današnji dan bilo kakvo slavlje zaista nije primjereno.”

Mazalica podsjeća kako je Alija Izetbegović odbio potpisati mirovni sporazum koji su prihvatile hrvatska i srpska strana u BiH, a koji bi, zapravo, tijek povijesti u ovoj zemlji odveo u potpuno drugi smjer.

– Tada je održan nelegalni i nelegitimni referendum o nezavisnosti koji nije imao potrebnu većinu, tada su Srbi preglasani, uslijedilo je ubojstvo srpskog svata na Baščaršiji, uslijedio je rat. Podsjetio bih da je Alija Izetbegović prethodno odbio potpisati Cutileirov plan koji su bili prihvatili i Radovan Karadžić i Mate Boban – podsjeća Mazalica.

Danas je nemoguće, dodaje, naći zajednički datum koji odgovara svim narodima i građanima.

– Po tom planu, BiH je trebala biti podijeljena na tri federalne jedinice, prema ustavnoj strukturi sličnoj Daytonskom sporazumu. Razlika je u tome što bi Muslimani (danas Bošnjaci) prošli bolje s teritorijom i nekim gradovima nego u Daytonu. Da Alija nije povukao potpis, danas bi bilo stotinu tisuća manje mrtvih, gotovo milijun manje raseljenih i možda bi se tada i Srbi i Hrvati i Bošnjaci dogovorili oko zajedničkih datuma i proslava državnih praznika, konkretno datuma potpisivanja Cutileirovog plana. BiH je nažalost danas tako podijeljena da je nemoguće naći niti jedan datum koji je naš autentičan, a praznik za sve građane i narode – govori Mazalica.

Bild.ba