Stanovnici svjedoče o ‘očajnom stanju’ dok razorni požar u Sloveniji prijeti kućama

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan je rekao da jaki vjetar otežava napore gasitelja koji pokušavaju zaustaviti vatrenu stihiju svim raspoloživim snagama

Golemi požar na slovenskom Krasu uz granicu s Italijom ne smiruje se u četvrtak, o čemu svjedoče dramatične priče mještana koji stanje opisuju kao “očajno” dok zajedno s vatrogascima pokušavaju spasiti “što se spasiti dade”.

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se prije dva dana proširio iz Italije uništio je dosad više od dvije tisuće hektara.

Na gašenju najvećeg požara u povijesti Slovenije angažirani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere, javlja Hina.

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evakuirana. Zajedno s još desetak mještana ne želi napustiti mjesto i pokušava spasiti kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara.

“Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća”, rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju.


Odlučio je ostati jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko sumještana koji su u dobroj kondiciji.

“Ostali smo da u krajnjem slučaju pokušamo zaštititi ono što se zaštititi dade”, izjavio je, dodajući da vatrogascima donose hranu i piće te sijeku stabla kako bi se zaustavila nadiruća vatra.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan je rekao da jaki vjetar otežava napore gasitelja koji pokušavaju zaustaviti vatrenu stihiju svim raspoloživim snagama iz zraka i sa zemlje.

No, požar je nepredvidljiv, vatra brzo preskače s jednog dijela na drugi, kazao je Šestan. Na terenu je više od 1100 ljudi, a pomoć iz zraka je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno učinkovita.

Po njegovim riječima, dva su veća požara, jedan kod Vojščice koji je donekle pod nadzorom i drugi kod Trstelja gdje je puno šume, pa ga je teže ugasiti.

Gašenje uz to otežava snažna bura i teren na kojemu je još dosta zaostalih neeksplodiranih mina iz vremena Prvog svjetskog rata.

Europski povjerenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susjednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, no upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vrijeme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Slovenski mediji navode da je više tisuća građana potpisalo peticiju kojom od vlade traže da kupi kanader.

Da će Slovenija, koja inače ima odlično organizirano vatrogastvo za iduće ljeto biti spremnija i za borbu s požarima iz zraka, rekao je u srijedu prilikom posjeta opožarenom području premijer Robert Golob.

SOURCEFena
Previous articleBiden je dva puta cijepljen. Primio je i dvije booster doze. Sad ima koronu
Next articleBlidinje i dalje bukti: proglašeno je stanje prirodne nepogode, pozivaju se fizički spremni dobrovoljci da dođu gasiti požar
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments