Stigla nova cjepiva u BiH, ali nisu sadaka…

Stigla nova cjepiva u BiH, ali nisu sadaka…

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontingent cjepiva iz mehanizma “EU4Health”, čiji je osnivač Europska unija. BiH je danas dobila 10.530 cjepiva Pfizer/BioNTech.

Nedugo uoči dolaska aviona s cjepivima, u Sarajevo su došli i europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Službenicima EU i Austrije dobrodošlicu je poželio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Várhelyi je stigao u Sarajevo u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana koji je naglasio kako donacijama cjepiva EU šalje poruku podrške svim državama ove regije.

Iz mehanizma “EU4Health”, a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Pfizerovih cjepiva do kolovoza, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZenece iz Poljske.

BiH i dalje očekuje blizu milijun cjepiva koje su plaćene kroz COVAX mehanizam.

Istovremeno, Federacija BiH i dalje ne uspijeva sklopiti direktan sporazum i nabaviti cjepiva, dok u RS postupno dolaze cjepiva iz Rusije i Kine, prenosi Klix.ba.

Bild.ba