Stiže toplinski val: Vrhunac će biti u subotu

Vrućina je zavladala Hrvatskom i okolicom. 

Posebno je toplo jučer bilo u Kninu gdje je izmjereno 38°C, u Rijeci i Senju 36°C te u Pazinu i Zemuniku 35°C. 

Neka mjesta na obali već su jutros zabilježila temperature iznad 25 Celzijevih stupnjeva. Tako je u Senju u 6 sati izmjereno 28,2 stupnja, na Komiži 25,8 stupnjeva, a na Marjanu u Splitu 25,4 stupnja.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja za cijelu zemlju. Narančasti alarm na snazi je diljem obale, a vrhunac vala tek se očekuje. Na području Knina danas se očekuju temperature i do 39 Celzijevih stupnjeva.

Vrhunac toplinskog vala u subotu


Za tri hrvatska grada objavljeno je crveno upozorenje za toplinske valove za subotu. Vrlo velika opasnost na snazi je u subotu za područje Knina, Rijeke i Splita. Za područje Rijeke velika opasnost od toplinskog vala na snazi je i za sutra.

Upozorenja na toplinske valove na snazi su i za druge dijelove zemlje. Velika opasnost je na području cijele obale, a posebno za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika. Upravo se u subotu očekuje kulminacija toplinskog vala, a prema trenutnim prognozama toplinski val će trajati najmanje do ponedjeljka.

Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT javlja kako do kraja tjedna svakodnevno gotovo posvuda postoji opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, a uglavnom u kopnenom području i vjerojatnost pljuskova s grmljavinom, posebice u petak. 

“Početkom novoga tjedna diljem Hrvatske se povećava vjerojatnost znatnije promjene vremena i destabilizacije atmosfere pa bi obilježavanju 25. godišnjice Oluje mogle prethoditi meteorološke oluje”, objavio je Vakula.

Danas sunčano i vruće, na zapadu mogući pljuskovi

Danas će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka, ponajprije uz gorje, postoji mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak.

U središnjoj Hrvatskoj, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, također se poslijepodne ne može isključiti mogućnost za lokalne pljuskove. Inače će prevladavati sunčano, uz većinom toplu noć i dnevnu temperaturu između 32 i 35 °C.

Pretežno sunčano i vruće bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će postojati najveća vjerojatnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove, moguće i izraženije. Na Jadranu će nakon tople noći najviša dnevna temperatura zraka biti između 32 i 34 °C, a u gorju samo malo niža. Vjetar slab, a na obali uglavnom ujutro ponegdje umjerena bura, podno Velebita i pojačana, uz more malo do umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije i dalje najtoplije, uz temperaturu oko 37 °C. Neznatno će osvježenje nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći donositi zapadni i sjeverozapadni vjetar s mora.

I na jugu Hrvatske obilje sunca i vedrine, uz slab jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome i sjeverozapadni. Zbog tople, ponegdje i vrlo tople noći te najviše dnevne temperature zraka između 32 i 36 °C na snazi je, kao i drugdje, upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.”

Do kraja tjedna bez znatnije promjene…

U petak u unutrašnjosti postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, koji ponegdje mogu biti izraženiji, ali oni neće donijeti mnogima željeno osvježenje. Za vikend i dalje pretežno sunčano i vruće.

Vrućina će na Jadranu biti izražena, osobito zato što će trajati još nekoliko dana, a i noći će često biti vrlo tople. Prevladavat će sunčano, uz vjerojatnost za poneki pljusak uglavnom u Istri. Puhat će slab do umjeren maestral”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Bild.ba

Previous articleMostarsko ljeto: Otvorena izložba fotografija ‘Ljepota različitosti’ Sonje Marić
Next articleRadončić: Džaferović je politička budaletina