Što se događa? Poljska objavila upute građanima kako da se pripreme za rat

Vodič savjetuje građane da naprave zalihe vode, hrane, lijekova i baterijskih svjetiljki u slučaju nestanka struje.

Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Poljska vlada objavila je vodič građanima koji sadrži upute o tome kako se pripremiti za krizu i rat.

U vodiču navodi što napraviti u slučaju napada raznim vrstama oružja, od konvencionalnog preko kemijskog do nuklearnog. Opisuju se i sustavi javnog uzbunjivanja koji se koriste u takvim slučajevima.

Vodič savjetuje građane da naprave zalihe vode, hrane, lijekova i baterijskih svjetiljki u slučaju nestanka struje.

Poljska vlada navodi da mora pripremiti građane za različite scenarije, ali niječe da je vodič povezan s ratom u Ukrajini. Raniji slični vodiči uključivali su situacije poput poplava i ledenog zimskog vremena.


No, prijetnja ruske invazije svakako je na umu dijela građana u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom. Iako je Rusija fokusirala većinu svojih napada na sjever, jug i istok Ukrajine, ruske snage izvele su više napada na Lavov, grad udaljen samo 60-ak kilometara od poljske granice, prenosi Index.

Zasad nema konkretnih informacija koje govore da Rusija planira napasti Poljsku, baš kao ni da Poljska očekuje napad, ali postoje strahovi da bi Rusija mogla svoju invaziju proširiti na susjedne zemlje.

SOURCEBild.ba
Previous articleKrešić: Istupi reisa Kavazovića u funkciji ohrabrivanja nasilja nad Hrvatima. Pripreme su počele za završni obračun
Next articleBorrell odgovorio Zovko: EU će štititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments