Stranci dali prijedlog kako bi BiH trebala rasporediti sredstva MMF-a, evo što kažu

Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebaju biti odblokirana bez odgađanja, navodi se u zajedničkoj izjavi Izaslanstvu EU u BiH i Veleposlnstva Sjedinjenih Država u BiH.

Europska unija u BiH i Veleposlasntvo SAD-a u BiH su 11. travnja bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i usmjerili njihovu pažnju na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

“Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 milijuna eura iz Instrumenta za brzo finanviranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo”, navedeno je u izjavi.

Vijeće ministara BiH je 23. travnja svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo financiranje. Međutim, ta odluka zahtjeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu s Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

“Ovo je neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere. Sporazum s MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava županijama odluka koja se donosi na razini entiteta – što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa proračuna. Međunarodna zajednica je reagirala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške. Globalna ekonomija se suočava s padom, što je i slučaj u BiH. Posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju poduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 milijuna eura pomoći od MMF-a. Bh. političari trebaju bez odgađanja odblokirati sredstva MMF-a za njihovo korištenje kako bi se ista mogla iskoristiti za dobrobit građana. Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova s kojima će se zemlja suočiti”, navodi se u zajedničkoj izjavi EU i Veleposlanstva SAD-a.


Bild.ba

Previous articleOtvoreni su tržni centri, ovako se trebate ponašati u njima
Next articleMinistar usporedio koronu sa ženama, javnost ga popljuvala