Strašan prizor: Velike poplave u Lisabonu, poginula najmanje jedna osoba

"Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove tijekom ovih razdoblja jake kiše", rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nizinskim područjima da "potraže sklonište" na sigurnijim mjestima.

Lokalne vlasti glavnog portugalskog grada Lisabona proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u kućama zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave, odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA objavila je za Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južnu regiju Algarve, “crveno” vremensko upozorenje zbog intenzivnih oborina i jakog vjetra za  koje se očekuje da će trajati još danas. U Lisabonu je civilna zaštita izvijestila o stotinama incidenata, od poplavljenih ulica, željezničkih postaja i kazališta do bolnice, te da su vlasti morale zatvoriti ceste i tunele.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama pokazuju poplave i u dijelovima lisabonske zračne luke, zbog čega su dva leta preusmjerena, nakon čega je glasnogovornica rekla da je zračna luka “operativna”.

Zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je 55-godišnja žena umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, blizu Lisabona. Njezin suprug, koji je također bio u podrumu, spašen je i preživio je.

“Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove tijekom ovih razdoblja jake kiše”, rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nizinskim područjima da “potraže sklonište” na sigurnijim mjestima.


Ured gradonačelnika Lisabona također je zamolio ljude da ostanu u kućama, a gradonačelnik Carlos Moedas posjetio je neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji odvodnog tunela od pet kilometara.

 

Previous articleEU danas odlučuje o ulasku Hrvatske u Schengen
Next articleMostarski gradonačelnik Mario Kordić osudio devastiranje Saborne crkve u Mostaru
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments