Studenti bijesni na ministra kulture: Vrijeđate nas, ubijate kulturu

Natječaj Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za sufinanciranje projekata izaziva brojne reakcije i komentare.

Posljednja u nizu institucija koja je ogorčena odnosom Ministarstva prema kulturi jeste Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu.

Oni su uputili otvoreno pismo Vladi KS i Skupštini KS te ministru kulture i sporta Kenanu Alikadiću.

Prenosimo ga u cijelosti:

Povodom odluke ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, gosp. Kenana Alikadića da na javnom natječaju za podršku projektima iz oblasti kulture Kantona Sarajevo za 2020. godinu u svrhu podrške koncertnoj djelatnosti Muzičke akademije izdvoji 2.000,00 KM, mi, glazbenici-umjetnici i glazbeni teoretičari, profesori, nastavnici i suradnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu s indignacijom odbijamo primiti ova sredstva u visini krajnje nesrazmjernoj javnom, kulturnom i umjetničkom djelovanju naše institucije.


Iako je Muzička akademija prvenstveno visokoobrazovna ustanova, ona je istovremeno i umjetnička i znanstvena institucija. Značaj njenog javnog i kulturnog djelovanja ogleda se u 400 koncerata koje su izveli njeni nastavnici, suradnici, studenti i partneri u Sarajevu, drugim mjestima u BiH te u inostranstvu u prethodne četiri godine, a što je jasno dokumentirano u aplikacijskom materijalu dostavljenom Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovim brojem javno izvedenih koncerata Muzička akademija se legitimirala kao najproduktivniji promotor i organizator koncerata umjetničke (ozbiljne) glazbe u cijeloj zemlji, bez čije djelatnosti Sarajevo i Bosna i Hercegovina skoro da ne bi ni imali kulturu umjetničke muzike. Također, Muzička akademija, kroz djelatnost naših profesora i bivših studenata permanentno kadrovski osnažuje partnerske institucije, kao što su Sarajevska filharmonija i Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu te druge institucije obrazovanja i umjetnosti širom BiH.

Foto: Facebook

Iako se odnos Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (a često i drugih odgovornih institucija vlasti) prema Muzičkoj akademiji (ali i prema cijeloj oblasti umjetničke glazbe) u prethodnih 25 godina lako može opisati kao „maćehinski“, ovogodišnja „raspodjela“ sredstava za podršku umjetničkoj glazbi dovedena je na razinu uvrede, a pogotovo jer je, kao izvođačka umjetnost muzika posebno pogođena provođenjem pandemijskih mjera.

Ne ulazeći u procjenu kvalitete i (subjektivno?) procijenjenog društvenog značaja podržanih institucija, ipak ne možemo se oteti utisku da se distribucija budžetskih sredstava u kulturi ne odvija na principima objektivnosti i kompetencije. (Projekti koje realiziraju visoko obrazovani i renomirani akademski umjetnici često su slabije podržani od amaterskih kulturnih produkcija; raspodjela sredstava podrške među različitim vidovima/žanrovima umjetnosti je krajnje nesrazmjerna, kriteriji raspodjele sredstava krajnje su netransparentni i sl.) Gotovo po pravilu disproporcija u raspodjeli sredstava podrške ide na štetu projekata iz oblasti umjetničke muzike.

Ovakva kulturna politika (ako se postojeće loše upravljanje kulturnim i umjetničkim resursima društva uopšte može tako imenovati), koja u mandatu ministra Alikadića očito doživljava svoj vrhunac, već je rezultirala potpunom društvenom marginalizacijom umjetničke glazbe do točke u kojoj ona uopće može opstati. Autonomna umjetnost, tj. umjetnost koja osim estetske nema nikakvu drugu (ideološku, komercijalnu, religijsku ili političku) funkciju, civilizacijska je tekovina. Urušavanje društvene infrastrukture koja je omogućava, put je u barbarizam.

Ovim prosvjedom zahtijevamo od ministra Alikadića i svih budućih ministara kulture Kantona Sarajevo, političkih stranaka koje ih imenuju, kao i zastuopnika u Skupštini Kantona Sarajevo, da osiguraju kompetentno i transparentno vođenje kulturne politike Kantona Sarajevo zasnovano na ujednačenoj podršci svim oblastima i žanrovima umjetnosti. Pružanje adekvatne podrške djelovanju i razvoju umjetničke muzike nije, niti smije biti tretirano kao čin milosrđa vlastodršca, već je dužnost svih razina demokratski izabrane vlasti koja teži da izgradi kreativno, napredno i civilizirano društvo.

Shodno svemu rečenom, ovim putem zahtijevamo reviziju i/li poništavanje postupka raspodjele sredstava, jer obznanjeni rezultati ukazuju na to da on nije proveden u skladu sa kriterijima iznesenim u Javnom pozivu za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinanciranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, već je plod ministrove subjektivne i nekompetentne procjene.

Bild.ba

Previous articleVelika debata u Rusiji: Ne znaju gdje bi s Lenjinom
Next articleI Leonardo DiCaprio protiv Federacije