Svijet dobio prvo potencijalno učinkovito cjepivo protiv malarije

Svijet dobio prvo potencijalno učinkovito cjepivo protiv malarije

Novo potencijalno cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovitim pri testiranju na bebama u Africi, a taj bi napredak mogao smanjiti broj umrlih od bolesti koju prenose komarci, a koja godišnje oduzme pola milijuna života djece.

Cjepivo koje su razvili znanstvenici sa sveučilišta Oxford zove se R21/Matrix-M te je pokazalo 77 posto djelotvornosti pri godinu dana dugom istraživanju provedenom na 450 djece u Burkini Faso, priopćili su znanstvenici.

Predvodio ih je Adrian Hill, direktor oxfordskog instituta Jenner i jedan od glavnih znanstvenika iza AstraZenecinog i Oxfordovog cjepiva protiv Covida-19.

Cjepivo će se u idućoj, konačnoj fazi, testirati u četiri afričke države na oko 4,8 tisuća djece starih između pet mjeseci i tri godine, prenosi agencija Reuters.

Hill je rekao da ima “velika očekivanja od potencijala tog cjepiva” koje bi moglo biti prvo koje ispunjava cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o djelotvornosti preko 75 posto.

Svjetski znanstvenici desetljećima rade na razvoju cjepiva protiv malarije, komplicirane bolesti koje uzrokuje parazit prenesen komarcima.

Malarijom se svake godine zaraze milijuni ljudi, a umre ih više od 400 tisuća – većinom djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Prvo i zasad jedino odobreno cjepivo protiv malarije, Mosquirix, razvio je GlaxoSmithKline, no učinkovito je u samo 30 posto slučajeva, prenosi Hina.

Bild.ba