Talibani zatvaraju zračnu luku u Kabulu kako se broj aviona za evakuaciju smanjuje

Talibani su rasporedili dodatne snage oko zračne luke u Kabulu kako bi spriječili okupljanje velikog broja ljudi nakon razornog samoubilačkog napada koji se dogodio prije dva dana, dok se masovna evakuacija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država zaustavlja prije predviđenog roka 31. kolovoza.

Nove kontrolne točke postavljene su na cestama koje vode do zračne luke, a na nekima su uniformirani talibanski vojnici s naočalama za noćno osmatranje, javio je danas Associated Press.

Područja gdje se u posljednja dva tjedna okupljao veliki broj ljudi, u nadi da će pobjeći iz zemlje nakon što su upravljanjem Afganistanom preuzeli talibani, sada su uglavnom prazna.

U samoubilačkom napadu koji se odgodio u četvrtak ubijeno je 170 Afganistanaca i 13 pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država, a postoji zabrinutost da bi se Khorasan ogranak takozvane Islamske države (IS), koji važi za najradikalniji među talibanima, mogao izvesti novi napad.

Američka vojska priopćila je danas da je u napadu bespilotnom letjelicom ubila militanta IS-a, nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio odmazdu za napad ispred zračne luke.


Mnoge zapadne zemlje već su završile operacije evakuacije prije isteka roka 31. kolovoza kada je najavljeno povlačenje svih američkih trupa iz Afganistana.

Bild.ba

Previous articleDodik pjevao s majkom: “Raširi ruke, o majko stara…”
Next articlePeti kazališni dani uskoro u Tomislavgradu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments