Tegeltija: Prijedlog zakona o VSTV-u je nakaradan

Tegeltija
Foto: BHRT

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je u Dnevniku2 na BHT1 istaknuo kako je prijedlog zakona o VSTV-u koji bi sutra trebao biti usvojen u Domu naroda “nakaradan”.

Kazao je kako je stav VSTV-a o privremenoj istražnoj komisiji isti kao i ranije.

“VSTV je potvrdio sva svoja četiri zaključka o radu te komisije. Ono što je postao problem je to što su se pojavile određene nejasnoće o našim zaključcima. Došli su zahtjevi za dostavljanje podataka od strane VSTV-a i Suda BiH”, kaže on.

Mogu se, kaže Tegeltija, dostaviti odgovori komisiji, međutim, ne mogu se dostavljati podaci koji mogu ugroziti bilo koju istragu.

“Te podatke koje možemo dostaviti Parlamentu, možemo dostaviti i bilo kojem novinaru prema pravu na pristup informacijama. Nije bilo smisla da to odbijamo. Kad je u pitanju pojavljivanje sudaca na pozive komisije, Vijeće i dalje smatra da se suci tamo ne trebaju pojavljivati. Ako pak neki suci odluče da će se ipak pojaviti, onda moraju voditi računa o općima načelima VSTV-a”, kaže Tegeltija.


Govoreći o parlamentarnom nadzoru nad sudskom vlasti u BiH, Tegeltija je istaknuo kako se “zakoni moraju tumačiti sistemski”. Zakon se, nastavlja Tegeltija, tumači u skladu s Ustavom.

Citirao je članak zakona koji govori o načelu ustavnosti.

“Parlamentarna skupština BiH se ne može baviti pitanjima za koja nije nadležna, a ona nije nadležna za ono što VSTV jest… Ona može nadzirati rad samo Suda BiH i Tužiteljstva BiH, međutim, ne mogu nadzirati rad drugih sudova – općinskih, kantonalnih, entitetskih”, kaže on.

Govoreći o financijama, Tegeltija kaže kako PS BiH može financijski nadzirati VSTV jer je ono proračunski korisnik, ali tu sve počinje i završava.

Kada je u pitanju povjerenje građana u pravosuđe, Tegeltija kaže kako se ono “ne može promatrati izolirano od povjerenja građana u institucije općenito”.

“Razloga za to je puno, a oni postoje i u samom pravosuđu, tu su neke greške u bližoj i daljoj prošlosti. Mi smo 2018. predložili izmjenu zakona o VSTV-u, dostavili je Vijeću ministara i čekamo razvoj situacije, to je nešto na što mi više ne možemo utjecati, reforme su ključne u kontekstu EU, ali se to ne može raditi ovako kako je to zamislila ova privremena komisija”, istaknuo je Tegeltija.

Tegltija je upitan i o sutrašnjem prijedlogu zakona koji će biti iznesen na sjednici Doma naroda, a tiče se prestanka sadašnjeg saziva VSTV-a.

Istaknuo je kako je taj prijedlog zakona “nakaradan“.

“Ja ću morati upotrijebiti taj izraz na ovoj televiziji. Kompletan koncept tog zakona je nakaradan. Parlament kaže da mu se ne sviđa kako radi VSTV pa ih želi smjeniti, a VSTV je nezavisno, gdje je tu nezavisnost”, zapitao se Tegeltija i naveo primjer Poljske koja ima probleme u EU radi dokidanja nezavisnog pravosuđa.

Bild.ba

Previous articleKorona u dvije zagrebačke bolnice, zaraženo petero djelatnika i 16 pacijenata
Next articleOtvoreno razgovarati o svim nesuglasicama koje postoje