Tisuće hitno evakuirane nakon eksplozivne erupcije vulkana na karipskom otoku

Vulkan na karipskom otoku Svetom Vincentu erumpirao je u petak, prvi put u četrdeset godina, zbog čega su hitno evakuirane tisuće stanovnika Malih Antila.

– Znanstvenici opservatorija Belmont su potvrdili eksplozivnu erupciju vulkana Soufriere u 8:40 po lokalnom vremenu (12:40 po srednjoeuropskom). Stupovi dima se uzdižu 8 kilometara u visinu – priopćila je služba za upravljanje hitnim situacijama vlade Svetog Vincenta i Grenadina, prenosi Hina.

– Sve osobe u crvenoj zoni vulkanske opasnosti trebaju se hitno evakuirati – navodi se u priopćenju nacionalne službe otoka s više od 100.000 stanovnika.

– Pepeo pada i na susjedna mjesta Chateaubelair i Petite-Bordel, a pao je i na opservatorij – tvitao je centar za seizmička istraživanja sveučilišta West Indies u Trinidadu i Tobagu, drugom antilskom arhipelagu.

– Nakon jedne eksplozivne erupcije, očekuju se i naknadne – naveo je šef centra na konferenciji za novinare i upozorio da bi “eksplozivna erupcija mogla potrajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana”.


Vulkan Soufrière nije erumpirao od 1979. Najveća i najrazornija erupcija je zabilježena 1902. kada je poginulo više od 1000 ljudi.

U četvrtak je evakuirano više tisuća ljudi, a oko 16.000 ih živi u “crvenoj” najizloženijoj zoni. Prebačeni su na kruzere i na sigurnije dijelove otoka. Više od 2300 ljudi se sklonilo u 62 skloništa, dok ih ministarstvo zdravstva cijepi protiv covida-19.

Većina Malih Antila dio su dugačkog vulkanskog lanca u istočnom Karipskom moru.

Lokalni mediji prenose da je zabilježena pojačana seizmička aktivnost i vulkana Mount Pelee na otoku Martiniqueu, sjeverno od Sv.Vincenta.

Bild.ba | Foto: Ilustracija

Previous articleČović uvjeren da će Hrvati u BiH sljedeće godine birati svog člana Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda
Next articleJokić fantastičan, Tatum za povijest, Zubac postigao deset koševa