Traje velika svađa oko zatvaranja granica, EU je bijesna na Njemačku

Traje velika svađa oko zatvaranja granica, EU je bijesna na Njemačku

Šest zemalja Europske unije koje su uvele granične kontrole pretjerale su u borbi protiv mutanata korone, smatra Europska komisija. Njemačka odbacuje kritiku i traži uvođenje potvrda o cijepljenju.

Njemačka je do 3. ožujka produljila stroga ograničenja za one koji ulaze u zemlju iz Češke, Slovačke i austrijskog Tirola. Ovo je odlučeno na sjednici u utorak 23. veljače 2021. Na granici s Češkom Republikom vlada potpuna zabrana ulaska. Postoji nekoliko iznimaka za vozače kamiona i sistemski relevantne osobe koje putuju na posao iz jedne u drugu zemlju.

Ove stalne granične kontrole, za koje njemačka vlada vjeruje da će spriječiti širenje britanskog mutanta koronavirusa u Bavarskoj i Saskoj, smetaju Europskoj komisiji u Bruxellesu, piše Deutsche Welle, koji donosi sažetak ovog slučaja, prenosi Index.hr.

Komisija je u ponedjeljak napisala žalbena pisma na adrese Njemačke i pet drugih članica Unije (Finske, Danske, Švedske, Mađarske i Belgije), kritizirajući granične kontrole i nazivajući ih “nerazmjernim” i “diskriminirajućim”.

Zaštita od širenja mutirane varijante virusa mogla se postići manje drastičnim mjerama, navodi se u pismu. Navedene članice Unije sada imaju deset dana da reagiraju na optužbe Europske komisije, rekao je njezin glasnogovornik u Bruxellesu.

NJEMAČKA ODBACUJE NAVODE EU

Međutim, njemačkoj saveznoj vladi nije trebalo puno vremena za odgovor. Državni ministar za pitanja Europske unije u ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth reagirao je s ogorčenjem.

– Odbacujem optužbu da se ne pridržavamo zakona Europske unije – rekao je Roth pred videokonferenciju sa svojim kolegicama i kolegama. Europska komisija rekla je da Njemačka i ostalih pet zemalja prekoračuju preporuke, koje su one same usvojile u siječnju.

– Pridržavamo se šengenskih pravila – rekao je državni ministar Roth. U ovom EU zakonu, nazvanom po luksemburškom gradu Schengenu, temeljno je propisano da ne postoje stalne provjere osoba na unutarnjim granicama između zemalja članica. Doduše, moguće su privremene iznimke, ali samo ako su opravdane, ako se prijave Europskoj komisiji i kada se dovoljno obrazlože.

Na adresu Europske unije odmah je stigla kritika iz Bavarske. “Granična kontrola nije nerazmjerna, ona je nužna”, priopćeno je iz Ureda bavarske vlade u Münchenu. Sedmodnevna incidencija u dijelovima Češke iznosi 1400 novozaraženih na 100.000 stanovnika, rekao je Florian Herrmann, šef Ureda bavarske vlade (Bayerische Staatskanzlei).

– Ovaj rizik treba shvatiti krajnje ozbiljno. Testiranje vozača kamiona na granicama, koje je kritizirala Europska unija, doista je nužno jer je mobilnost problem kada imate pandemiju – dodao je.

GRANICA S FRANCUSKOM TREBALA BI OSTATI OTVORENA

Međutim, granica s Francuskom trebala bi ostati otvorena, uvjeravao je državni ministar Michael Roth nakon razgovora s predstavnicima Francuske o opasnosti koje sa sobom nosi južnoafrički mutant koji se pojavio na sjeveroistoku te zemlje.

– Njemačke savezne zemlje koje graniče s Francuskom izričito su tražile da se ne uvodi kontrola granica. Time su jasno dale do znanja da ne žele da dođe do de facto zatvaranja granice – rekao je Roth. On je naglasio i da se situacija s Francuskom razlikuje od one između Bavarske i Češke.

– Nadamo se da ćemo uspjeti opravdati posebnu važnost francusko-njemačke pogranične regije za cijelu Europu jer su život i rad u ovoj regiji toliko usko isprepleteni kao u malo kojem pograničnom području u sastavu Unije – rekao je Michael Roth.

Roth je dodao kako su u tijeku pregovori s Francuskom o usklađivanju mjera s obje strane granice. Na primjer, u Njemačkoj su trgovine zatvorene, u Francuskoj su otvorene. U Francuskoj postoji policijski sat od 18 sati.

U Njemačkoj nema takvih ograničenja kretanja. Međutim, kao krajnje sredstvo saski premijer Tobias Hans (CDU) nije isključio zatvaranje granica s Francuskom ili Luksemburgom. U slučaju “velikih razlika” u incidenciji, moralo bi se tako postupiti.

GUNĐANJE IZ BAVARSKE

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn u više navrata se izjasnio protiv graničnih kontrola. Virus se ne može zaustaviti uspostavom graničnih punktova, naglasili su u intervjuima i Asselborn i europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Iz Bavarske se moglo čuti negodovanje premijera Markusa Södera, koji je prilikom uvođenja granične kontrole rekao da bi se Europska unija trebala brinuti o cjepivima i pustiti da se nastavi posao na granici. Češka i Austrija proglasile su vlastite dijelove zemlje opasnim “područjima mutiranog virusa korone” i zatvorile ih iznutra. Pogođeni bavarski okruzi s visokim brojem slučajeva infekcije nisu izolirani od ostatka Bavarske.

Ministri zemalja članica za EU pitanja održali su u Bruxellesu još jedan sastanak na temu graničnih kontrola. O toj će temi vjerojatno razgovarati i šefovi država i vlada Europske unije na videokonferenciji u četvrtak. Nakon iskustva iz proljeća 2020. godine s dugim zastojima u prometu i poremećenim lancima opskrbe, više puta se obećavalo da na šengenskom području više neće doći do zatvaranja granica. Međutim, Belgija je u potpunosti zatvorila svoje granice za “nepotrebne” ulaske i izlaske. Portugal je zatvorio granicu sa Španjolskom. Finska i Mađarska su se također zatvorile unutar svojih granica.

POTVRDA O CIJEPLJENJU ZA EU

Najkasnije na ljeto sve bi trebalo biti potpuno drugačije. Zemlje Unije koje masovnim turizmom zarađuju puno novca, poput Španjolske, Portugala, Grčke, Italije i Francuske, žele spasiti predstojeću turističku sezonu – ako je to ikako moguće. Grčka i Cipar prednjače i puštaju turiste koji mogu pokazati da su cijepljeni protiv covida-19 da uđu u zemlju. U međuvremenu su dostupne studije, posebno iz Izraela – države pionira u cijepljenju – koje pokazuju da cijepljeni ljudi više ne šire virus.

– Ovo su prekrasne vijesti – rekao je državni ministar Michael Roth.

Stoga se tema “potvrde o cijepljenju” mora ponovo staviti na dnevni red. Ne radi se o “privilegijama” za cijepljene ljude prilikom putovanja ili pristupu političkim, kulturnim i sportskim manifestacijama, nego o normalnom “pravu na slobodu”. EU će izdati jedinstvenu “propusnicu za one koji su cijepljeni”, samo je pitanje kada.

– Kada cijepimo značajan broj naše populacije, morat ćemo odlučiti što status cijepljene osobe znači za mobilnost u Europskoj uniji. U Bruxellesu oko toga apsolutno nema neslaganja – naglašava Michael Roth.

Bild.ba