Trump privremeno zabranjuje useljavanje u Ameriku, rekordni paketi pomoći za gospodarstvo

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će donijeti izvršnu uredbu kojom će se privremeno zabraniti useljevanje u SAD, te da će se ona odnositi na one koji traže “zelenu kartu” i da će trajati 60 dana.

“Bilo bi pogrešno i nepravedno da Amerikance koji su izgubili posao zbog pandemije koronavirusa zamijeni strana radna snaga. Prvo se moramo pobrinuti za američke radnike“, izjavio je Trump novinarima okupljenima u Bijeloj kući, a objavu izvršne uredbe najavio je za srijedu.

“Zelena karta” useljenicima omogućava da žive i rade u SAD-u.

Američko gospodarstvo teško je pogođeno pandemijom koronavirusa, više od 22 milijuna ljudi prijavilo se za naknadu za nezaposlene.

Američki Senat jednoglasno je u utorak odobrio gotovo 480 milijardi dolara dodatne savezne pomoći za mala i srednja poduzeća te bolnice kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u vrijeme pandemije koronavirusa.


Ranije u utorak vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell rekao je da je s demokratima postignut dogovor o još jednom paketu pomoći vrijednom više od 320 milijarda dolara namijenjenom malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane covidom-19.

Vrijednost ovog novog plana pomoći koji je podupro Donald Trump, penje se na ukupno 480 milijarda dolara jer obuhvaća i 75 milijarda pomoći za bolnice, 25 milijarda za testiranje na korona virus te 60 milijarda zajmova namijenjenih drugim stradalim sektorima, napose u poljodjelstvu, prenosi Hina agenciju AFP.

Taj tekst, rezultat teških pregovora, Senat je prihvatio na sjednici koja je počela u 16 sati po mjesnom vremenu

Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu trebao bi zakon prihvatiti u četvrtak i bit će to četvrti po redu paket pomoći tijekom pandemije, piše agencija Reuters.

Te četiri mjere zajedno čine oko 3 bilijuna dolara pomoći.

“Zadovoljan sam zbog dogovora dviju stranaka“, napisao je Mitch McConnell iznoseći pojedinosti dogovora.

Donald Trump je u utorak nešto ranije pozvao Kongres da prihvati taj novi plan pomoći, obećavši da će ga potvrditi. Njegova je poruka uvjerila republikanske zastupnike koji su bili neodlučni.

Ovaj novi fond dolazi nakon paketa vrijednog 349 milijarda dolara koji su već potrošeni za financiranje zajmova namijenjenih malim i srednjim poduzećima odobrenih krajem ožujka u okviru povijesnog plana vrijednog 2.000 milijarda dolara potpore američkom gospodarstvu.

Kada se ova nova pomoć malim i srednjim poduzećima konačno odobri, parlamentarni zastupnici žele pregovarati o novom sveobuhvatnom planu potpore američkom gospodarstvu.

Bild.ba

Previous articleNova smrt u BiH: U Istočnom Sarajevu preminula žena zaražena koronavirusom
Next articleŠteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna