Trump prošao gore od BiH: Platili 69 milijuna za respiratore koje nisu dobili

Donald Trump

Država New York platila je 69 milijuna dolara za respiratore čovjeku koji nema nikakvog iskustva u izradi istih.

Svoju uslugu je ponudio predsjedniku SAD Donaldu Trumpu na Twitteru, a tim Bijele kuće za borbu protiv pandemije preporučio ga je za proizvođača, piše BuzzFeed i prenosi Business Insider.

Trump je na Twitteru 27. ožujka objavio: Počnite proizvoditi respiratore, odmah!

Na to mu se javio inženjer iz Silicijske doline s porukom: Mi možemo napraviti respiratore, invazivne i neinvazivne, neka me netko hitno nazove.

BuzzFeed piše kako je New York tri dana kasnije odobrio isplatu od 69,1 milijuna dolara za 1.450 respiratora, što je inače tri puta veća cijena od standardne kada se govori o visokokvalitetnim respiratorima. New york je ušao u pregovore s inženjerom iz Silicijske doline na direktnu preporuku Bijele kuće. Respiratori nikada nisu dostavljeni.


New York od tada pokušava poništiti ugovor kako bi vratio novac. Kada su američki kolege nazvali spomenutog inženjera za komentar, odgovorio je kako on i njegova tvrtka nemaju komentara o navedenom problemu, a potom je prekinuo poziv.

Nije ovo prvi put da Trump vjeruje neprovjerenim firmama i proizvođačima. Washington Post je prije manje od mjesec dana pisao kako je Trumpova administracija sklopila 55 milijuna dolara vrijedan ugovor s jednom tvrtkom koja bi osigurala dobavu zaštitnih maski, prenosi Avaz. Radilo se o tvrtki koja je u bankrotu i nema nijednog zaposlenika.

SAD je svjetsko žarište pandemije koronavirusa. Gotovo milijun i 100 tisuća slučajeva zaraze je zabilježeno, a preminulo je više od 63 tisuće ljudi. Oporavilo ih se više od 155 tisuća.

Podsjetimo afera “Respiratori” vodi se i u Bosni i Hercegovini, točnije u Federaciji BiH. Ovaj bh. entitet je platio 10,5 milijuna KM za nabavku respiratora iz Kine. Sporno je, što je taj posao pripao tvrtki “Srebrena malina” koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Istragu o ovom slučaju vode SIPA i Tužiteljstvo ŽS.

Bild.ba

Previous articleTamna strana rada od kuće
Next articleSeverina čestitala 1. svibanj fotografijom Josipa Broza Tita