Trump, Vučić i Hoti potpisali sporazum Srbije i Kosova

Trump, Vučić i Hoti potpisali sporazum Srbije i Kosova

Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

U Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Trumpa potpisan je sporazum između Srbije i Kosova.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa su potpisali srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Nakon što su Vučić i Hoti potpisali sporazum, isto je učinio i američki predsjednik Donald Trump.

Što su rekli Trump, Vučić i Hoti?

Trump je nakon potpisivanja ustvrdio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut napredak prema gospodarskoj suradnji.

“Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa”, rekao je Trump. “Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak”, ocijenio je američki predsjednik.

Vučić je, javljaju srpski mediji, ustvrdio da između Beograda i Prištine postoji puno razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed.

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da je postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi “trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja”.

Trumpov glasnogovornik piše o “povijesnom dogovoru”

Judd Deere, zaposlenik ureda za odnose javnošću Bijele kuće, na Twitteru je napisao kako je Donald Trump najavio da su Srbija i Kosovo pristali na ekonomsku normalizaciju.

“Još jedan povijesni dogovor koji je postigao predsjednik kako bi svijet učinio mirnijim i naprednijim mjestom”, napisao je Deere. 

Srbija seli veleposlanstvo u Jeruzalem, Kosovo će priznati Izrael

Srbija je, javlja Associated Press, najavila da će preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, a Kosovo će priznati Izrael. Radi se o dijelu dogovora sa Sjedinjenim Državama odnosno Trumpom, koji je posredovao prilikom potpisivanja ugovora o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak navečer objavio da će Srbija preseljenjem svog veleposlanstva u Jeruzalem postati “prva europska zemlja” koja će poći za primjerom Sjedinjenih Država.

“Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Srbije (…) na odluci da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela i da onamo preseli veleposlanstvo svoje zemlje”, navodi se u Netanyahuovu priopćenju na hebrejskom, dodajući da će se veleposlanstvo preseliti “do srpnja 2021.”

AP navodi kako je srpski predsjednik Vučić pozvao američkog predsjednika u Srbiju.

Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući na svom Twitter profilu pozdravio je i predsjednik Kosova Hasim Taci.

Srpski mediji navode kako će Priština, po danas potpisanom sporazumu, moći pristupiti tzv. mini-Schengenu. U sporazumu se navodi i kako će bez odgađanja započeti izgradnju mreže novih prometnica i pruga koje bi trebale bolje povezati regiju, dok će u glavnom gradu Srbije biti otvoren ured Američkog fonda za razvoj.

Kako je tekao dogovor?

Izaslanstva Beograda i Prištine sastala su se u četvrtak i petak u Washingtonu u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Domaćini dvodnevnih razgovora u Bijeloj kući su specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

O’Brien je izjavio da je uvjeren da će, kako gospodarski odnosi budu jačali, “doći i do političkih rješenja”.

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa.

To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018, kada su kosovske vlasti uvele stopostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdulah Hoti ukinuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008. godine.

Bild.ba