Trumpove pristaše idu na ulicu u velike prosvjede

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu će izići na ulice kako bi poduprli njegove tvrdnje o izbornoj pobjedi.

Trump je ostvario neznatan napredak na sudovima sa svojim tužbama i prvi put u petak počeo je sumnjati u svoj uspjeh, govoreći novinarima “vrijeme će reći” tko će biti u Bijeloj kući od 20. siječnja.

Od 7. studenog, otkad se “smatra da je Biden pobjednik”, bilo je i drugih protrumpovskih prosvjeda diljem zemlje, no bili su mali i zabilježeno je nekoliko incidenata.

Na protrumpovskim demonstracijama u Washingtonu i drugim gradovima trebale bi sudjelovati razne predsjednikove pristaše, “ultra desničari” i pripadnici milicije Čuvara zakletve, kao i Ponosni momci, u javnom pokazivanju potpore za Trumpovo nastojanje da ostane na vlasti.

Organizatori su skupovima nadjenuli različita imena, uključujući i Marš milijun MAGA, Marš za Trumpa i Zaustavite krađu. MAGA je akronim slogana Trumpove kampanje “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku ponovno sjajnom”). Trump je tvitao svoju podršku.


Neke ljevičarske skupine planiraju protudemonstracije u Washingtonu i drugim gradovima.

Biden je naknadno učvrstio svoju pobjedu u petak, kad su rezultati Edison Researcha pokazali da je pobijedio u Georgiji, što mu je dalo ukupno 306 elektorskih glasova, daleko više od 270 koliko je bilo potrebno da ga se proglasi predsjednikom, i znatno više od Trumpovih 232.

306 glasova jednako je broju glasova koje je Trump 2016. godine osvojio kad je bio u utrci s Hillary Clinton, što je tada nazvao premoćnom pobjedom.

Trump je na događaju u Bijeloj kući bio blizu toga da prizna da će u siječnju napustiti Bijelu kuću.

“Ova administracija neće ulaziti u karantenu. Nadam se tome, što god da se dogodilo u budućnosti – tko zna koja administracija će to biti? Čini se da će vrijeme pokazati”, rekao je Trump u svojim prvim javnim komentarima otkad je Biden “proglašen izbornim pobjednikom” prije tjedan dana.

Kako je ishod izbora postao jasniji, Trump je raspravljao sa svojim savjetnicima o mogućim medijskim pothvatima i tome da ga se zadrži u javnom prostoru uoči moguće utrke 2024. godine, rekli su njegovi pomoćnici.

Razmišlja o tome da pokrene televizijski kanal ili kampanju preko društvenih medija kako bi konkurirao onima za koje je smatrao da su ga izdali i ugušili njegovu mogućnost da komunicira direktno s Amerikancima, prema riječima nekoliko njegovih savjetnika.

U njegovom užem timu, očekuje se da Trump vodi kampanju za republikanske kandidate u Georgiji uoči drugog kruga izborne utrke 5. siječnja koja će odlučiti koja će stranka kontrolirati američki Senat.

Bild.ba

Previous articleSDA šizi jer Milanović spominje kršenje Daytona na štetu Hrvata
Next articleŠto Hrvatima u BiH znači HZ Herceg-Bosna