Tužiteljstvo BiH zatražilo dokumentaciju iz predmeta “David Dragičević”

Tužiteljstvo BiH zatražilo dokumentaciju iz predmeta “David Dragičević”

Aktivisti udruženja “Put pravde” i neformalne grupe “Pravda za Davida” pokrenuli su peticiju kojom traže da se Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzme slučaj “Davida Dragičevića” od Okružnog tužiteljstva Banjaluka.

Dragičevićevo tijelo pronađeno je 24. ožujka 2018. godine, a od tada istraga nije pomakla “s mrtve točke”. Apel su uputili i Tužiteljstvu BiH koje je odmah reagiralo i uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid ovog predmeta, piše N1.

– Zahtjev je upućen prema Okružnom tužiteljstvu Banja Luka i Specijalnom tužiteljstvu Republike Srpske. Nakon dostavljanja i analize predmeta, tužiteljstvo će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima – navodi se u kratkom priopćenju tužiteljstva BiH.

Iz udruženja “Pokret pravde” podsjećaju kako je 26. ožujka 2018. godine na press konferenciji rečeno da se “David potukao, opljačkao kuću i sam upao u rijeku Crkvena te da je smrt zadesna”. Okupljenim novinarima na press konferenciji obratili su se: Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske; Željko Karan, patolog, tadašnji direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske i Željko Spasojević, tadašnji načelnik Policijske uprave Banjaluka.

– Nelogičnosti koja su se iznosila na sramnoj press konferenciji je izazvalo burnu reakciju javnosti, te je press konferencija organizirana u namjeri da se prikrije istina o stradanju Davida Dragičevića. Roditelji, prijatelji ubijenog mladića i građani započeli su svakodnevna okupljanja s ciljem saznavanja potpune istina o stradanju Davida Dragičevića. Važno je napomenuti da su roditelji od početka tvrdili da je u pitanju organizirana otmica i ubojstvo, te da su u ubojstvo umiješani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a sve njihove tvrdnje su potkrijepljene i dokazima. Inspektori i doktori koji su radili uviđaj i obdukciju, uklanjali su dokaze, u cilju prikrivanja načina na koji je mladić stradao, konkretno, bacili su donji veš koji je ključni dokaz i na osnovu kojeg se jasno moglo ustanoviti na koji način je David ubijen. Isto tako, u obdukcijskom nalazu su se navodile netočne informacije o vremenu stradanja – navode u peticiji.

Podsjećaju da je “svakodnevno javno obraćanje roditelja Davida Dragičevića i aktivista Pravde za Davida, te pritisak javnosti doveo do toga da se slučaj okvalificira kao ubojstvo – 4. srpnja 2018. godine, na 100. dan prosvjeda.

– Tadašnji glavni okružni tužitelj Želimir Lepir je i sam izjavio da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tražio od istog da donese naredbu o ne sprovođenju istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića – navode.

Naglašavaju kako je “istraga u ovom slučaju formalno u tijeku, ali da konkretnog rezultata nema”.

– Na osnovu već navedenih okolnosti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je 15. ožujka 2019. godine podnesena apelacija od strane Davora Dragičevića, s advokatom Ifetom Feragetom, zbog ne sprovođenja adekvatne istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića. Smatramo da postoje jaki argumenti za premještanje predmeta Dragičević iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, te na ovaj način apeliramo da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine to i učini. Nitko u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka neće sprovoditi adekvatnu istragu o ubojstvu Davida Dragičevića, jer se tužitelji i čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske međusobno štite i samim tim nikada neće uhititi počinitelje, kao ni sudionike – poručuju iz udruženja “Pokret pravde”.

Bild.ba