Tužiteljstvo – Nastavak akcije kodnog naziva “Veslo”

Izvor: Fena

Foto: Fena

Koordiniranom akcijom Tužiteljstva BiH i SIPA, u suradnji s partnerskim institucijama Srbije, lišeni su slobode osumnjičeni za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u suradnji s policijskim djelatnicima MUP-a RS i asistenciju OSABiH, na području Bratunca lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili kazneno djelo ‘Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo” pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući s njima poznatim osobama s područja Srbije sudjelovali u planiranju, organiziranju i realiziranju krijumčarenja ilegalnih migranata s teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Prema dostupnim informacijama, veliki postotak ilegalnih migranata na području BiH ulazi u našu zemlju upravo preko granice na Drini uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva „Veslo“ Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji s policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizirani kriminal Republike Srbije. 

Dosad je tijekom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika skupine za organizirani kriminal, koji se sumnjiče da su organizirali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Tijekom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Europe-SELEC.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužitelj odlučit će o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.

Bild.baKomentari

Next Post

Turska najavila vojne vježbe na istočnom Mediteranu

Čet kol 27 , 2020
Turska je priopćila u četvrtak da će održati vojne vježbe s bojevom municijom na istočnom Mediteranu 1. i 2. rujna, u posljednjoj u nizu vojnih vježbi koje su pojačale napetosti s Grčkom.