Tužna prvosvibanjska priča o nezaposlenosti u HBŽ-u

Foto: BHRT
Foto: BHRT

Koronavirus je ispraznio ulice i izletišta, a jedan drugi virus, virus rata i divljeg kapitalizma mnoge kuće i proizvodne hale u HBŽ-u, javila je BHRT.

-Ne radim nigdje ni u šumariji, ni na benziskoj, nigdje ne radim. Živim od starog željeza, skupljam i eto. Kuća mi je uništena, sve mi je uništeno – kaže Josip Jakić iz Glamoča.

Poput mnogih nezaposlenih, a takvih je u Livanjskoj županiji poprilično veliki broj, nešto manje od devet tisuća, Josipu odavno nije ni do kakve proslave prvosvibanjskih praznika.

-Imali razloga slaviti Prvi maj? Vjerujem da ima. E sad što je kod nas velika nezaposlenost u kantonu, kod nas je ono koliko je zaposlenih, toliko je nezaposlenih, da li je to dovoljan razlog da se nešto slavi, ne znam – kaže resorna ministrica iz Vlade HBŽ Vaslija Brećota.

U Federaciji BiH trenutno je zaposleno oko 510 tisuća radnika. Livanjska, Bosanskopodrinjska i Posavska županija imaju ih najmanje. Livanjska oko 11 tisuća, Bosanskopodrinjskom oko sedam tisuća i Posavska oko šest tisuća. Osim malog broja zaposlenih, veliki je ovdje problem i nepoštivanje radničkih prava, pogotovo u privatnom sektoru.


-Neisplaćivanje plaća, neuplata poreza, doprinosa, nemogućnost odlaska u mirovinu, neisplata porodiljnih naknada, žene su posebno u ovom segmentu ugrožene, žene radnice – kaže Zulka Baljak iz Centra za građansku suradnju.

Postavlja se, naravno, ovdje i pitanje djelovanja sindikalnih organizacija. No, kako će u ovako uređenoj pravnoj državi djelovati pogotovo u Livanjskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji kada takve organizacije u privatnom sektoru uopće ne postoje.

-U takvoj situaciji i vlast i poslodavci mogu raditi što god im padne na pamet i sad se to kod ove pandemije pokazalo da zaista mogu raditi s radnicima što god im padne na pamet. Mogu ih otpustiti kad god hoće – kazala je Baljak.

Sve se svodi na poznatu: Šuti i radi. U suprotnom kupi papire i idi u bijeli svijet, što mnogi, nažalost, i čine, javila je BHRT.

Bild.ba

Previous articleČovjek koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim mrtav
Next articleNovi slučaj korone u mostarskom zatvoru