U Bosni i Hercegovini za jedan dan u vjetar bačeno i uništeno 2.490 komada oružja

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, migracije i reformu javne uprave, Izaslanstva EU u BiH Karel Lizerot rekao je da je izbacivanje malog i lakog naoružanja iz prometa izuzetno važno za sigurnost građana BiH, ali također ima utjecaj na cijelom kontinentu.

Radi poboljšanja javne sigurnosti, vlasti BiH u utorak su u topionici u Ilijašu uništile 2.490 komada malog i lakog naoružanja, te dijelova i komponenti oružja.

Policijske agencije su prikupile uništeno malo i lako oružje kroz razne aktivnosti provedbe zakona. Istovremeno, dio vatrenog oružja su dobrovoljno predali i građani Bosne i Hercegovine.

 

Skup su organizirali Koordinacijski odbor za malo i lako oružje i policijske agencije u BiH, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i UNDP SEESAC-a (Klirinška kuća za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu) i uz financiranje koje je osigurala Europska unija.

 


Tijekom uništavanja, predstavnici Europske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda su pozdravili napore vlasti da doprinesu sigurnosti građanki i građana na lokalnoj i regionalnoj razini

 

Predsjednik Koordinacijskog odbora za malo i lako naoružanje Ermin Pešto izjavio je da se organizacijom ove aktivnosti implementira jedan od ciljeva iz Akcijskog plana za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

 

Od 2016. pa do danas, kroz ove aktivnosti ukupno smo uništili oko 25.000 komada i dijelova tog oružja. Ovo je rezultat operativnog rada nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv zloupotrebe vatrenog oružja, a u utorak se uništava oružje koje je oduzeto kroz operativni rad agencija na svim razinama i za koje postoje pravosnažne sudske presude kao i oružje koje su građani dobrovoljno predali. Kroz ovu aktivnost šaljemo poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posjedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u BiH, dodao je Pešto.

 

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, migracije i reformu javne uprave, Izaslanstva EU u BiH Karel Lizerot rekao je da je izbacivanje malog i lakog naoružanja iz prometa izuzetno važno za sigurnost građana BiH, ali također ima utjecaj na cijelom kontinentu.

 

Kao što je navedeno u Akcijskom planu EU o krijumčarenju vatrenog oružja, zapadni Balkan je i dalje među glavnim izvorima oružja koje se krijumčari u EU. Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspješni. Pozdravljamo napore koje naši partneri iz BiH ulažu u kontrolu malog i lakog naoružanja, kao i našu saradnju s UNDP-om i SEESAC-om na ovom području. Proteklih godina je došlo do značajnog napretka. Unatoč tome, pred nama su i mnogi izazovi. EU očekuje puno snažniji angažman svih nadležnih tijela u području kontrole naoružanja, naveo je Lizerot.

 

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Stephen Kinloch Pichat istaknuo je kako UNDP podržava vlasti BiH u kontroli malog i lakog naoružanja duže od desetljeća i pol i dodao kako ovaj događaj predstavlja nastavak predanosti UNDP- a izgradnji sigurnije budućnosti za sve građanke i građane BiH i regije, zajedno s drugim partnerima na tom području.

 

Uništavanje oružja je još jedan važan korak vlasti BiH ka povećanju javne sigurnosti i zaštite i smanjenju rizika od širenja malog i lakog oružja. Ovom akcijom vlasti BiH su ponovno potvrdile svoju predanost postizanju ciljeva utvrđenih u Planu za održivo rješenje ilegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem i njihovim streljivom na zapadnom Balkanu do 2024., priopćeno je iz UNDP-a.

Previous articleI ovo je BiH: Zbog mirovine se pretvarao da boluje od depresivne psihoze
Next articleEU osudila što Komšićev veleposlanik nije podržao Rezoluciju UN o kršenje ljudskih prava u Iranu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments