U Crnoj Gori pooštrene epidemiološke mjere

U Crnoj Gori pooštrene epidemiološke mjere

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su u srijedu epidemiološke mjere nakon što je već tjednima broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnoj razini, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0,1 posto ukupne populacije Crne Gore.

Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produžene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje uvedeno već dva tjedna, dok je u većem dijelu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kave za van.

Novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim tvrtkama.

Listi zemalja za čije državljane je potreban negativan PCR test za ulazak u Crnu Goru, dodani su Luksemburg, San Marino, Slovačka i Bugarska.

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena, te da se Crna Gora već tjednima nalazi među vodećim državama u svijetu po broju novoboljelih na dnevnoj razini i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja po broju preminulih na 100 tisuća stanovnika.

– Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sustav je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tijekom ovog tjedna – rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Galić, istaknuvši da je trenutno popunjeno 75,8 posto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Covida-19.

– To je jako zabrinjavajući podatak, iako se kapaciteti bolnica mogu proširiti. Ove mjere koje donosimo trebale bi dati rezultate za dva do tri tjedna, a ako ne daju razmišljat ćemo o općem zatvaranju – rekao je Galić.

Prošlog tjedna u Crnoj Gori je utvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa, prenosi Hina. 

Bild.ba