U Južnoj Australiji karantena uvedena zbog lažnog iskaza, uskoro blaže mjere

Stroga karantena u Južnoj Australiji uvedena je jer je osoba zaražena korona virusom “lagala” zdravstvenim djelatnicima koji prate kontakte, pa bi mjere zatvaranja mogle biti ublažene mnogo ranije od planiranog, objavile su lokalne vlasti u petak.

Šokantna objava uslijedila je samo dva dana nakon što su vlasti naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvorile mnoge tvrtke kako bi se borile protiv onoga što se smatralo vrlo zaraznim žarištem korona virusa.

Premijer države Južne Australije Steven Marshall rekao je na konferenciji za medije da je jedan muškarac u pizzeriji vezanoj uz izbijanje zaraze lagao osobama koje prate kontakte zaraženih, tvrdeći da je ondje samo kupio pizzu, a zapravo je radio u pizzeriji.

Vlasti su mislile da je zaražen za vrijeme kratkog izlaganja, međutim zapravo je radio nekoliko smjena u pizzeriji s još jednom osobom pozitivnom na virus.

Zbog njegovih laži, vlasti su vjerovale da je soj virusa vrlo zarazan jer je, kako se činilo, trebalo 24 sata ili manje da novozaražena osoba postane zarazna za druge.

“Reći da sam ljutit zbog postupaka ovog pojedinca apsolutno je podcjenjivanje situacije”, rekao je Marshall zapanjenim novinarima. “Sebični postupci tog pojedinca cijelu su državu doveli u tešku situaciju”, kazao je.

Premda je epidemija još zabrinjavajuća, Marshall je rekao da će ograničenja biti ublažena ranije, a odredba da se ostane kod kuće završit će u ponoć u subotu, kad će se moći otvoriti mnoge tvrtke.

Očekuje se da će broj novih slučajeva ovih dana porasti, ali širenje zaraze nije tako alarmantno kako se isprva strahovalo, prenosi Hina.

Bild.baKomentari

Next Post

U mostarskoj covid bolnici preminule tri osobe

Pet stu 20 , 2020
U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe: muškarac iz Mostar rođen 1956. godine, žena iz Čitluka rođena 1926. godine i žena iz Mostar rođen 1931. godine.